Ook bij de EK-kwalificatiewedstrijd Hongarije-Azerbeidzjan in 2019 zaten na een UEFA-straf alleen kinderen op de tribune
NOS Voetbal

30.000 fans aanwezig bij wedstrijd Hongarije, dat juist zonder publiek moet spelen

Bij de Nations League-wedstrijd tussen Hongarije en Engeland, komende zaterdag in Boedapest, zullen minstens dertigduizend toeschouwers aanwezig zijn. En dat terwijl het duel achter gesloten deuren moet worden gespeeld vanwege een UEFA-straf na racistisch gedrag van Hongaarse fans.

De Hongaarse voetbalbond heeft gebruik gemaakt van artikel 73 van het UEFA-reglement, waarin staat dat kinderen onder de veertien, van scholen of voetbalacademies, altijd mogen worden uitgenodigd om voetbalwedstrijden bij te wonen, gratis en onder begeleiding van een volwassene, zo meldt de BBC.

Voor het duel met Engeland heeft de bond al dertigduizend aanvragen van kinderen ontvangen waardoor er toch nog enige sfeer zal zijn in het Puskás Aréna Park, waarin ruim 65.000 fans passen.

Racistische uitlatingen

Hongarije kreeg vorig jaar een straf van twee wedstrijden zonder publiek opgelegd door de UEFA vanwege racistische en homofobe uitlatingen van fans tijdens het EK. Zo waren tijdens het groepsduel met Frankrijk in Boedapest apengeluiden te horen en hingen er bij wedstrijden tegen Portugal en Duitsland spandoeken met homofobe uitingen.

Bovendien kreeg Hongarije van de FIFA ook nog eens een straf van twee duels zonder publiek vanwege racistische uitlatingen tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Engeland in september. Raheem Sterling en Jude Bellingham waren daarvan het slachtoffer.

Kinderen bij Ajax-AZ

Het is zeker niet de eerste keer dat een voetbalwedstrijd wordt bezocht door louter kinderen vanwege een straf. Een bekend voorbeeld in Nederland is de replay van de bekerwedstrijd tussen Ajax en AZ in januari 2012.

Kinderen geven het goede voorbeeld tijdens Ajax-AZ in 2012

Het duel in de Amsterdam Arena werd een maand eerder gestaakt nadat een Ajax-supporter AZ-keeper Esteban op het veld had aangevallen. De wedstrijd moest worden overgespeeld, aanvankelijk zonder publiek, maar Ajax kreeg toestemming van de KNVB om twintigduizend schoolkinderen uit Amsterdam en omgeving uit te nodigen. Het leverde een vrolijke ambiance op. AZ won de wedstrijd met 3-2.

Niet altijd een succes

Maar de aanwezigheid van kinderen is niet altijd een garantie voor succes. In oktober vorig jaar zaten bij het Europa League-duel tussen Sparta Praag en Rangers FC tienduizend kinderen op de tribune na een straf voor de thuisploeg vanwege racistisch gedrag van fans in een eerdere Europese wedstrijd.

Jonge fans van Sparta Praag op de tribune tijdens het duel in oktober met Rangers

Dat experiment met UEFA-artikel 73 leverde geen vreugdevolle avond op. Duizenden kinderen jouwden en floten de hele wedstrijd de zwarte Rangers-speler Glen Kamara uit.

Kamara was een jaar eerder tijdens een duel met Slavia Praag door de Tsjechische international Ondrej Kúdela racistisch bejegend. Kúdela werd daarop voor tien Europese duels geschorst en miste daardoor het EK, wat de Tsjechische kinderen niet waren vergeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl