NOS NieuwsAangepast

'Onderwijsinspectie negatief over plannen voor nieuwe middelbare scholen'

Bijna alle plannen voor nieuwe middelbare scholen die de afgelopen maanden zijn ingediend, zijn negatief beoordeeld door de Onderwijsinspectie, meldt NRC. Met name burgerschapsonderwijs schiet tekort in de aanvragen.

Ten minste negen van de elf initiatieven voldoen niet aan alle wettelijke eisen, meldt de krant op basis van inspectieverslagen en een rondgang langs betrokken schoolbesturen.

De negatief beoordeelde scholen komen er voorlopig zeer waarschijnlijk niet. Minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs maakt vandaag of morgen een beslissing over welke plannen mogen doorgaan, en naar verwachting wijkt hij niet af van het oordeel van de inspectie, schrijft de krant.

Worstelen met nieuwe wet

De plannen voor burgerschapsonderwijs bij zeker acht initiatieven, waarvan vijf islamitische, zijn onvoldoende concreet en uitgewerkt. De inspectie toetste de plannen onder meer aan de hand van de nieuwe burgerschapswet, die vorig jaar is ingetreden. Daarin staan aangescherpte regels voor het geven van burgerschapsonderwijs in het onderwijs.

Zo zijn de plannen voor college Fiducie in Amsterdam afgekeurd, omdat er volgens de inspectie nauwelijks concrete leerdoelen voor het burgerschapsonderwijs in stonden. Bovendien was er nog niet voor een lesboek of methode gekozen.

De initiatiefnemers van nieuwe scholen balen. Volgens hen wil de inspectie in dit vroege stadium een te gedetailleerde uitwerking; bestaande middelbare scholen zouden ook worstelen met de nieuwe burgerschapswet.

Basisscholen wel positief

Bijna alle 37 basisschoolinitiatieven kregen wel een positieve reactie van de inspectie. Dat komt volgens de krant vermoedelijk omdat daar voor burgerschap kant-en-klare lesprogramma's bestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl