Knotsgek duel en rellen in Den Haag: Excelsior promoveert en vlucht van het veld

Excelsior is na een krankzinnig duel terug in de eredivisie. Rode kaarten, vuurwerk, fans op de boarding, opstootjes langs de lijn, penalty's en acht goals. In het beslissende duel om promotie zat genoeg drama voor een heel seizoen.

Excelsior versloeg ADO Den Haag met penalty's, nadat het terug was gekomen van een 3-0 achterstand. Na verlenging was de stand 4-4. Excelsior speelt volgend seizoen eredivisie, ADO speelt volgend jaar opnieuw in de eerste divisie.

Na de beslissende penalty hadden de spelers van Excelsior amper tijd om feest te vieren. Ze moesten de kleedkamers invluchten, omdat de supporters van ADO het veld opkwamen. Alweer.

Late 3-3

Lang leek er geen vuiltje aan de lucht voor ADO. Maar met nog twintig minuten te gaan en een 3-0 voorsprong moest Den Haag met tien man verder. Excelsior, dat tot dan toe tam te werk ging, begon een vurig slotoffensief en maakte pas elf minuten voor tijd de 3-1 en (kort erna) 3-2. De 3-3 viel pas in minuut 93.

Na een uitputtend half uur verlenging - het heenduel eindigde ook in een gelijkspel - stond het zelfs 4-4 en moesten penalty's de beslissing brengen. Excelsior bleef het rustigst en won de strafschoppenreeks met 8-7. Pas bij de achttiende penalty viel de beslissing.

Bekijk de reacties van Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen en topscorer Thijs Dallinga.

Excelsior eindigde het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie als zesde en schakelde in de nacompetitie achtereenvolgens Roda JC, Heracles Almelo (dat zestiende werd in de eredivisie) en nu dus ADO Den Haag uit. Excelsior degradeerde drie seizoenen geleden uit de eredivisie.

Het mislopen van de promotie van ADO komt na een roerig jaar, waarin het zes punten in mindering kreeg, problemen kende rond de overname van de club en vrij plotseling trainer Ruud Brood ontsloeg. Onder interim-trainer Giovanni Franken - de 'Nederlandse Simeone' zonder trainersdiploma - hoopte de club promotie af te dwingen.

Fans op het veld

Direct na de door de Rotterdammers gewonnen penaltyreeks togen ADO-fans over het veld richting het uitvak voor een confrontatie. Vuurwerk en een stoel werden richting de bezoekende supporters geslingerd.

Pas toen de ME het veld schoonveegde, keerde de rust enigszins terug.

ADO-fans zoeken de confrontatie met de Excelsior-fans
    ME veegt het veld schoon

De middag begon gemoedelijk, met het ADO-publiek dat groene of gele shirts droeg en hun club hartstochtelijk aanmoedigde. Maar na een in de eerste helft aan Excelsior toegekende strafschop - die ADO-doelman Hugo Wentges stopte - werd de sfeer al grimmiger.

Enkele fans begonnen zich te misdragen en scheidsrechter Danny Makkelie legde de wedstrijd minutenlang stil nadat een grensrechter was bekogeld met flesjes Jägermeister.

• NOS
    Flesjes op het veld bij ADO-Excelsior
    Keeper Wentges pakt de penalty

Na het tijdelijk staken van het duel knokte ADO zich op karakteristieke wijze naar een verdiende voorsprong. Spits Thomas Verheydt kopte na ruim een half uur de 1-0 binnen en de 2-0 viel ook nog voor rust, van de voet van Felipe Pires.

Direct na rust werd het nog erger voor Excelsior, toen Sem Steijn na een één-twee met Kishna rustig de 3-0 binnenschoof. Tot de 69ste minuut leek er niets aan de hand voor Den Haag. Tot de grote comeback van Excelsior begon.

Vlam in de pan

De Rotterdammers roken bloed na de tweede gele kaart voor Tyrese Asante en toen Marouan Azarkan 3-1 scoorde. Langs de kant sloeg na een afgekeurde 3-2 de vlam in de pan, waarbij de staf van Excelsior en ADO elkaar opzochten. Enkele minuten later viel de 3-2 alsnog dankzij Reuven Niemeijer en het jagen op 3-3 begon.

De ADO-fans werden zo nerveus dat ze maar alvast de boarding over klommen en letterlijk op het veld langs de lijn gingen staan. Toen de comeback diep in blessuretijd werd voltooid, volgde een zelden vertoonde chaos.

Excelsior-spelers, -fans en -wisselspelers gingen door het lint. ADO-fans langs de lijn hielden het ook niet meer en betraden het veld en de spelerstunnel. Makkelie kon niet anders dan de wedstrijd voor de tweede keer stilleggen. In de resterende minuten viel geen doelpunt.

In de verlenging scoorden de 19-jarige ADO-invaller Sacha Komljenovic de 4-3 en Excelsior-aanvoerder Redouan el Yaakoubi de 4-4. Uiteindelijk viel de beslissing pas na achttien penalty's.