Nationalisten houden mars door Oost-Jeruzalem, gewonden bij botsingen Westoever
Duizenden Israëlische nationalisten hebben vandaag een mars door bezet Oost-Jeruzalem gehouden. Sommigen riepen 'dood aan de Arabieren' terwijl ze door de straten van de Oude Stad liepen, zwaaiend met Israëlische vlaggen. Vooral religieus-joodse mannen namen deel aan de omstreden vlaggenparade, waarmee Israëliërs vieren dat het 55 jaar geleden is dat Israël het oostelijke deel van de stad veroverde bij een oorlog met de Arabische buurlanden. Op de bezette Westoever vielen vandaag bij gewelddadigheden 140 gewonden, meldt hulporganisatie Rode Halve Maan.
De vlaggenmars, die dwars door de islamitische wijk van Jeruzalem liep, is in Palestijnse ogen een provocatie, en viel samen met oplopende spanningen tussen Israëliërs en Palestijnen. Uit vrees voor escalatie werd de Israëlische politie in verhoogde staat van paraatheid gebracht. In heel Jeruzalem waren zo'n 3000 agenten ingezet, onder meer om Palestijnen weg te sturen van de marsroute. Wie daar geen gehoor aan gaf, werd opgepakt.
Deelnemers aan de mars gooiden stenen naar woningen in de Palestijnse wijk Sheikh Jarrah, schrijft het Palestijnse persbureau Wafa op basis van ooggetuigen. De Palestijnse autoriteiten hebben de mars veroordeeld, net als het naburige Jordanië.
In Jeruzalem waren in de ochtend al gewelddadigheden rond de al-Aqsa-moskee. Op de bezette Westelijke Jordaanoever in totaal 140 gewonden, meldt Al Jazeera op basis van hulporganisatie Rode Halve Maan. Achttien van hen zouden onder vuur zijn genomen door Israëlische militairen.
Correspondent Ties Brock zag de lege straten in het Arabische deel van de stad:
Bij de al-Aqsa-moskee braken vanochtend ongeregeldheden uit tussen de Israëlische politie en Palestijnen. Israëlische agenten vuurden rubberkogels af op Palestijnse demonstranten in een poging ze uiteen te drijven, tekende een verslaggever van Al Jazeera op.
Ook zou de politie Palestijnen hebben opgesloten in de moskee, die voor moslims geldt als de heiligste plek in Jeruzalem. Volgens de Israëlische politie barricadeerden de Palestijnen zelf de deuren van de moskee en gooiden ze stenen naar de agenten daarbuiten.
De botsingen volgden op provocaties door nationalistische Israëliërs, die het terrein van de moskee betraden. Sommigen zouden hebben geprobeerd te bidden bij de moskee. De Tempelberg waarop de moskee ligt, is in het jodendom de heiligste plaats.
Ook bij de Damascuspoort, aan de rand van de Oude Stad, waren botsingen tussen nationalistische Israëliërs en Palestijnen:
In de aanloop naar de parade dreigde de Palestijnse Hamas-beweging met vergeldingsacties als de Israëlische regering de mars zou toestaan. "Ze kunnen een oorlog en een escalatie voorkomen als ze deze waanzin tegenhouden", aldus een woordvoerder van de organisatie, die in het Westen op de terreurlijst staat.
Maar de Israëlische regering wilde geen concessies doen en gaf de organisatoren van de mars toestemming om door de Arabische wijk naar de Klaagmuur te lopen in het hart van de Oude Stad. "We houden elke mars die we willen in onze hoofdstad", zei de Israëlische minister van Defensie op vrijdag. Israël ziet de hele stad Jeruzalem als zijn ondeelbare hoofdstad, een claim die door de meeste andere landen niet wordt erkend.
De Israëlische politie is in hoge staat van paraatheid gebracht voor de mars, en pakte in aanloop naar de mars al Palestijnen op:
De afgelopen maanden zijn de spanningen in het gebied opgelopen. Bij Israëlische invallen in bezet Palestijns gebied en bij aanslagen door Palestijnen in Israël werden tientallen mensen gedood. Een van de slachtoffers was de bekende Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh. De Amerikaanse televisiezender CNN concludeerde deze week na eigen onderzoek dat zij gericht is doodgeschoten door het Israëlische leger, maar de legertop spreekt dat tegen.