Op de plek waar ze werd doodgeschoten, wordt Abu Akleh geëerd met kunstwerken en muurschilderingen
NOS Nieuws

CNN: Israëlische militairen schoten gericht op journalist

Israëlische militairen hebben gericht geschoten op Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender CNN op basis van eigen onderzoek naar de dood van Abu Akleh.

De verslaggever werd twee weken geleden doodgeschoten op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze berichtte op dat moment over een Israëlische inval in een vluchtelingenkamp bij de stad Jenin.

De Palestijnen en Al Jazeera wezen al snel naar Israël als verantwoordelijke voor de dood van de 54-jarige journalist. Israël heeft altijd benadrukt dat nader onderzoek moet uitwijzen wie het fatale schot gelost heeft. Het land zal hoogstwaarschijnlijk geen strafrechtelijk onderzoek instellen, schreven Israëlische media vorige week.

Audio- en videoanalyses

CNN heeft de gebeurtenissen voor en na de dood van Abu Akleh gereconstrueerd door onder anderen met ooggetuigen en experts te spreken. Verder liet de Amerikaanse tv-zender geluidsfragmenten, foto's, video's en luchtbeelden analyseren.

Daaruit valt op te maken dat Abu Akleh vanaf zo'n 200 meter afstand onder vuur werd genomen. Dat komt overeen met de afstand waar op dat moment een Israëlisch legervoertuig stond, dat drie minuten voordat Abu Akleh werd doodgeschoten nog op beeld was vastgelegd.

Ooggetuigen zeggen ook dat ze vanuit een Israëlisch voertuig onder vuur werden genomen. Verder wijzen kogelgaten in een boom nabij de plek waar Abu Akleh overleed op een gerichte actie: drie kogels sloegen vlak bij elkaar in. Dergelijke inslagen zijn volgens een militaire analist die CNN raadpleegde enkel te zien als een doel gericht onder vuur is genomen.

Dit is een samenvatting van de reportage van CNN:

Reportage CNN: gericht geschoten op Al Jazeera-journalist

CNN sprak ook met de Palestijnse journalist Shatha Hanaysha, die als eerste bij Abu Akleh was nadat ze was neergeschoten. "Ik denk dat ze ons wilden doden. Ik zou niet weten waarom ze anders schoten, en ze wisten dat we journalisten waren", zegt ze.

Ze had het gevoel dat er bewust op Abu Akleh en ook op haarzelf werd geschoten. "Elke keer als ik haar lichaam wilde aanraken, schoten ze op mij."

Israël zei dat er zeker een Palestijnse militant tussen Abu Akleh en de militairen heeft gestaan. Uit het CNN-onderzoek en uit een soortgelijke reconstructie van persbureau AP bleek dat die militanten er wel waren, maar dan aan de andere kant van de Israëlische militairen.

Net als CNN concludeerde AP dat de kogel die Abu Akleh heeft gedood hoogstwaarschijnlijk uit een Israëlisch geweer kwam. Het persbureau schrijft op basis van ooggetuigen dat er niet werd geschoten in het gebied, tot Abu Akleh onder vuur werd genomen.

Het is de vraag of er ooit uitsluitsel komt over wie Abu Akleh heeft doodgeschoten. Israël beschikt over het mogelijke wapen waarmee de journaliste werd gedood en de Palestijnen bezitten de kogel. Zowel de Israëlische als Palestijnse autoriteiten zijn bezig met hun eigen onderzoek. Daarbij is geen sprake van samenwerking.

De dood van Abu Akleh leidde tot nog meer spanningen op de bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. De afgelopen maanden nam het geweld daar toe, onder meer na een reeks aanslagen van Palestijnen in Israëlische steden. Ook vielen Israëlische ordetroepen bij confrontaties met Palestijnen vorige maand de voor moslims heilige Al-Aqsamoskee binnen.

Ook bij de begrafenis van Abu Akleh kwam het tot geweld. Israëlische ordetroepen vielen deelnemers aan de uitvaart aan:

Geweld bij begrafenis Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh

Afgelopen nacht overleed er een 16-jarige Palestijnse jongen na een confrontatie met Israëlische troepen op de Westelijke Jordaanoever, meldt de Palestijnse gezondheidsautoriteit. Zeker vijftien andere Palestijnen raakten gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl