NOS NieuwsAangepast

Air France-KLM wil met aandelenuitgifte 2,25 miljard euro ophalen

Air-France-KLM gaat nieuwe aandelen uitgeven en wil daarmee 2,25 miljard euro ophalen. Met de aandelenuitgifte wil de luchtvaartmaatschappij zijn financiële positie versterken en ook de ontvangen Franse staatssteun terug betalen.

Air France-KLM gaat 1928 miljoen nieuwe aandelen uitgeven tegen een koers van 1,17 euro, een fikse korting op de huidige koers van 4,34 euro.

De Franse staat en de Nederlandse staat, beide grootaandeelhouders van Air France-KLM, doen mee en zullen aandelen kopen in lijn met hun belang. Nederland heeft een belang van 9,3 procent in de luchtvaartmaatschappij en 14 procent van de stemrechten, Frankrijk heeft een belang van 28,6 procent.

Op de beurs veroorzaakt de aankondiging van de nieuwe aandelenuitgifte een heftige koersreactie, doordat beleggers verwachten dat de koers als het ware gaat verwateren. De beurswaarde van Air France-KLM is momenteel 2,7 miljard euro, en de nieuwe emissie moet 2,2 miljard opbrengen. Het aandeel Air France-KLM verloor kort na opening 5 procent en daalde in de loop van de ochtend nog verder.

220 miljoen euro

Om verwatering van dat belang te voorkomen en de zeggenschap op peil te houden kopen de beide overheden aandelen bij. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven minister Kaag van Financiën en minister Harbers van Infrastructuur dat "op basis van de huidige verwachting de kosten voor de deelname circa 220 miljoen euro bedragen".

De Eerste en Tweede Kamer moeten nog wel instemmen met het besluit tot aandelenaankoop. Kaag en Harbers schrijven dat als dat besluit niet op korte termijn genomen kan worden "het kabinet bij Air France-KLM zal aangeven dat het niet zal deelnemen aan de aandelenemissie, omdat de voorafgaande goedkeuring van beide Kamers ontbreekt."

Staatssteun

De luchtvaartmaatschappij kreeg in 2020 steun van de Nederlandse overheid om de coronacrisis door te komen. Die steun bestond uit een bedrag van 3,4 miljard euro aan leningen en kredieten waarvoor de overheid garant staat.

Van dat bedrag heeft KLM uiteindelijk iets minder dan een miljard gebruikt. Onlangs kondigde KLM al aan dat het 311 miljoen euro aflost van de staatssteun. De resterende 600 miljoen euro wordt in de komende kwartalen terugbetaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl