Tegels voor journalistieke producties over MH17, Van Lienden en toeslagenaffaire
Een online productie van Nieuwsuur en NOS op 3 over de rampvlucht MH17 is in de prijzen gevallen bij de Tegels, de belangrijkste journalistieke prijzen van Nederland. In De stemmen bij de MH17 wordt aan de hand van afgeluisterde gesprekken het drama gereconstrueerd. "Sterke journalistiek op een ideale manier uitgeserveerd", zo luidde het juryoordeel.
Volkskrant-journalisten Frank Hendrickx en Tom Kreling kregen de Nieuws-Tegel voor hun reeks artikelen over de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden. De journalisten onthulden dat Van Lienden wel geld had verdiend aan de deal. Van Lienden had tot dan toe volgehouden dat hij de mondkapjes 'om niet', oftewel belangeloos, naar Nederland had gebracht.
De RTL-reconstructie van besprekingen in de ministerraad over de toeslagenaffaire ontving een Tegel in de categorie onderzoek. In het artikel wordt aangetoond dat het kabinet doelbewust informatie achterhield voor de Tweede Kamer over het toeslagenschandaal. RTL Nieuws ontving ook in de categorie Verslaggeving een tegel, voor het verslag van Erik Mouthaan, Ruben Leter en David Eling van de bestorming van het Capitool.
In de categorie Interview won Sinan Cans documentaire Retour Kalifaat. In de documentaire interviewt Can in Noord-Syrië Europese IS'ers om te horen hoe zij terugkijken op het regime van Islamitische Staat. Hij gaat in de documentaire ook in gesprek met jezidi-vrouwen die het schrikbewind van de IS'ers overleefden.
De online productie van Nieuwsuur en NOS op 3 die vanmiddag een Tegel ontving:
De Groene Amsterdammer-journalisten Coen van de Ven en Karlijn Saris ontvingen een Tegel voor hun datajournalistieke artikel Misogynie als politiek wapen, over de haat en agressie die vrouwen in de politiek via sociale media over zich heen krijgen. Het artikel toont onder meer aan dat 22 procent van alle tweets die Sigrid Kaag ontvangt haatdragend zijn, en dat interviews met mannelijke politici met name over geldzaken gaan, en interviews met vrouwelijke politici vooral over vrouwen.
Ook de zesdelige podcastserie De Deventer Mediazaak van Annegriet Wietsma won een Tegel, in de categorie Audio/Podcast. In de podcast vertelt Michael de Jong, die door de media verdacht werd gemaakt, hoe de zaak zijn leven tot op de dag van vandaag heeft beïnvloed.
Internationaal bekroond documentairemaker Daimon Xanthopoulos kreeg een Tegel voor excellent journalistiek camerawerk in zijn Trouw-documentaire Waar liggen Europa's grenzen?, die gaat over de erbarmelijke leefomstandigheden en illegale pushbacks van vluchtelingen in Bosnië-Herzegovina aan de grens met Kroatië.