ANP
NOS Nieuws

Invloedrijke verhalen over coronacrisis winnen journalistieke Tegels

De journalistieke prijs De Tegel is vandaag uitgereikt aan journalisten van onder meer Nieuwsuur, NRC en Follow the Money. Zij kregen de prijs voor hun verhalen over de eerste fase van de coronacrisis in Nederland. De digitale uitreiking vond plaats in de Centrale Bibliotheek in Den Haag.

In de categorie onderzoek vielen Nieuwsuur-journalisten Milena Holdert en Renee van Hest in de prijzen. Uit hun onderzoek bleek dat zowel ouderen als medewerkers in de verpleeghuizen en thuiszorg in onveilige situaties zijn gebracht door de coronarichtlijnen van het RIVM. Volgens die richtlijnen was het dragen van mondmaskers en andere beschermende kleding door verzorgend personeel "niet nodig". Pas maanden later werden de richtlijnen aangepast.

Bekijk hier waarom enkele belangrijke RIVM-coronarichtlijnen een magere wetenschappelijke basis hadden:

Eelke van Ark en Jan-Hein Strop van onderzoeksplatform Follow the Money wonnen in de categorie nieuws met een verhaal over een tekort aan materialen voor coronatests in de eerste coronagolf. Dat tekort was deels ontstaan doordat farmaceut Roche het recept van een testvloeistof niet wilde vrijgeven. Na publicatie van het artikel ontstond er commotie en politieke druk, waarop Roche het recept toch met Nederlandse laboratoria deelde.

Van Ark en Strop wonnen met het verhaal ook de publieksprijs. "Dat het publiek het zo waardeert, is wel heel erg tof. Dat laat zien dat mensen echt betrokken zijn bij dit verhaal", reageerde Van Ark.

NRC-journalisten Derk Stokmans en Mark Lievisse Adriaanse ontvingen De Tegel voor hun achtergrondverhaal over hoe Nederland in een paar weken tijd de controle verloor over de corona-uitbraak. De journalisten reconstrueerden de gebeurtenissen van dag tot dag.

Dat er journalistieke producties over de coronacrisis zouden winnen, kon bijna niet missen. "Als je kijkt naar het totaalaantal inzendingen, zie je dat een heel groot deel coronagerelateerd was", zei voorzitter van de eindjury Hille van der Kaa bij aanvang.

Toeslagenaffaire

De Tegel wordt sinds 2006 uitgereikt. Vorig jaar wonnen onder anderen Pieter Klein (RTL Nieuws) en Jan Kleinnijenhuis (Trouw) met hun onderzoek naar de toeslagenaffaire rond de kinderopvang. Ben Meindertsma en Lex Runderkamp van de NOS en Kees Versteegh en Jannie Schipper van NRC wonnen toen in de categorie nieuws, voor hun onthulling dat bij een Nederlandse luchtaanval op een bommenfabriek van IS in Hawija in Irak zeker zeventig burgerdoden waren gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl