NOS Sport

Badloe is 17 kilo aangekomen om olympisch kampioen foiling te kunnen worden

Om in 2024 in Parijs opnieuw olympisch kampioen te kunnen worden, moest windsurfer Kiran Badloe twee dingen doen. 'Zijn' RS:X-klasse, die niet meer olympisch is, inruilen voor het nieuwe, spectaculairdere onderdeel foiling. En, hij moest 17 kilo aankomen.

Foilen gebeurt met een onderwatervleugel, waardoor Badloe nu bijna een meter boven het water surft en hij veel hogere snelheden haalt dan hij ooit deed op zijn surfplank. Bij het toenemen van de vaarsnelheid duwt de vleugel de plank omhoog, waardoor de weerstand afneemt en de snelheid toeneemt.

'Ouwe deur in de kliko'

De RS:X-klasse was niet spectaculair genoeg. De belangstelling was aan het uitsterven. Het was tijd voor vernieuwing, vond ook Dorian van Rijsselberghe. De Texelaar die zoveel succes had in die klasse en er twee gouden olympische medailles in won, staat aan de wieg van foiling.

"Die ouwe deur in de kliko", zo omschreef Van Rijsselberghe het RS:X'en. Badloe werd in Tokio de laatste olympisch kampioen op dat onderdeel. Foiling is het zeilen van de toekomst, wereldwijd razend populair en een van de snelst groeiende disciplines op de olympische agenda.

Bekijk hieronder hoe Kiran Badloe olympisch kampioen werd in Tokio.

Badloe stelt zijn gouden medaille veilig in knotsgekke medalrace

Vanwege de grote populariteit van het foilen heeft de 27-jarige Badloe er een hoop concurrenten bij gekregen. Deze week vindt aan het Gardameer het eerste grote foiling-evenement plaats, het EK.

Badloe is zeker geen favoriet. Hij heeft een flinke achterstand opgelopen, omdat hij vanwege het uitstellen van de Spelen langer in de RS:X-klasse is doorgegaan dan gepland. Hij heeft nog maar twee seizoenen tot de Spelen van Parijs om aan te haken bij de top die al langer aan foiling doet.

Niet meer onverslaanbaar

Onverslaanbaar zoals in de RS:X-klasse is Badloe niet meer. Surfers uit allerlei klassen beproeven hun geluk op de nieuwe foiling-plank. Onrustig wordt hij er niet van.

"De klasse is een beetje gesetteld, nu moet ik nog settelen in de klasse. Ik heb een jaar achterstand op mijn concurrenten, die veel uren hebben kunnen maken in de tijd dat ik bezig was met mijn olympische droom. Maar het is een uitdaging die ik niet uit de weg wil gaan."

Badloe: "Ik leg geen druk bij mezelf en voel ook geen druk van buitenaf. Ik heb na de Spelen een valse start gehad met een gebroken rib en te weinig gevaren. Mijn niveau moet en kan nog veel hoger."

Ideale gewicht

Na zijn gouden Spelen in Tokio surfte Badloe een aantal maanden niet. Toch zat hij ook zeker niet stil. Integendeel. Badloe at veel en hing aan de gewichten. In vier maanden tijd werd hij 17 kilo zwaarder. Van 73 kilo naar 90 kilo, het ideale gewicht voor foiling bij de mannen.

Mensen die hem een half jaar niet hebben gezien, weten niet wat ze zien.

Onderstaande foto is voor de grap gemaakt door Badloe, in overdreven pose. Het lijkt nu alsof hij flink is aangekomen maar de meeste kilo's komen van extra spiermassa.

Badloe is hard bezig met zijn metamorfose

Hoewel succes er deze week in Italië misschien nog niet inzit, heeft Badloe een gouden olympische medaille in Parijs zeker niet uit zijn hoofd gezet. Hij noemt het een uitdaging.

Want niet alleen internationaal is de concurrentie groot, ook nationaal krijgt hij het niet cadeau. Er is maar één olympisch ticket beschikbaar. En met onder andere Luuc van Opzeeland (brons WK 2021, zilver EK 2021), Huig-Jan Tak (brons WK 2020, vijfde WK 2021) en Amado Vrieswijk in de gelederen kan de Nederlandse equipe ijzersterk genoemd worden.

"We doen het supergoed met de Nederlanders", ziet ook Badloe. "Huig-Jan en Luuc, maar ook Max Castelein en Joost Vink, ze kunnen je allemaal zoek varen. Ons doel is om met z'n allen op een nog hoger niveau te komen, net als destijds met Dorian samen. Het is ook een kracht, een luxe situatie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl