Topzeilen
NOS Sport

Uitstel Spelen dwingt topzeilers tot 'slim trainen' en 'stappen maken'

Ze hadden in deze periode op olympische goudkoers moeten liggen in Tokio: Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester, windsurfer Kiran Badloe en het in de 49erFX-klasse varende duo Annemieke Bekkering/Anette Duetz.

Door de coronacrisis zitten ze voor het eerst in jaren een paar maanden achter elkaar thuis in Nederland. NOS-presentatrice Rivkah Op het Veld zocht ze op om te kijken wat het uitstel van de Olympische Spelen voor hen betekent.

Bouwmeester bleef maximaal doortrainen

Bouwmeester nam ondanks de verplaatsing van de Spelen geen gas terug. Integendeel. "Ik bleef gewoon zes dagen per week maximaal rammen. Mijn vriend zei tegen me: 'Je traint alsof de Spelen morgen beginnen'. Daar heb ik nu wel iets meer balans in gevonden."

Bouwmeester bleef "volle bak doorrammen" na uitstel Spelen

Bouwmeester is bij de Spelen van Tokio de grote favoriet voor goud in de Laser Radial-klasse. Ze verkeerde begin dit jaar misschien wel in de beste vorm van haar carrière en werd wereldkampioen in Melbourne. Maar de route en aanloop naar Tokio is door de coronacrisis wel onzeker geworden.

"Je wilt uren maken op het olympische water. Om je techniek aan te passen op de golven en te ontdekken hoe de wind waait in de baai om zo je tactiek te kunnen bepalen. Dat kan nu niet, maar zodra het weer mogelijk is stappen we in het eerste het beste vliegtuig naar Japan."

Bekkering en Duetz konden pauze wel gebruiken

Annemieke Bekkering en haar zeilpartner Annette Duetz deden het wel even rustig aan nadat bekend was geworden dat de Spelen niet in 2020 maar in 2021 zouden plaatsvinden.

Ze konden wel een adempauze gebruiken na twee WK's binnen drie maanden. In december 2019 pakte het duo de wereldtitel in de 49erFX, om die titel twee maanden later alweer kwijt te raken.

Zeilster Bekkering: 'Uitdaging om de motivatie goed te houden'

"We hebben nu een jaar extra om slim te trainen en het goed aan te pakken", zegt Bekkering.

"Het is wel een vreemde tijd geweest. En het is een uitdaging om de motivatie goed te houden. Het was zo kort voor de Spelen, toen het nieuws over het uitstel naar buiten kwam. We zaten al in de laatste fase van de opbouw ernaartoe. Die knop moest even om."

Badloe oefende vast op foils

De windsurfers hebben de coronaperiode gebruikt om nog meer vertrouwd te raken met het nieuwe materiaal. Na Tokio nemen ze namelijk afscheid van hun huidige plank, de RS:X. Bij de Spelen van 2024 is Foilen de nieuwe olympische discipline.

"In plaats van een vin zit er dan een foil onder het bord, waarmee je helemaal uit het water komt. Dat geeft een ultiem gevoel van vrijheid en ziet er spectaculair uit", vertelt wereldkampioen windsurfen Kiran Badloe.

Badloe baalde van uitstel Spelen: 'Fysiek was ik top'

Badloe voerde met zijn vriend en concurrent Dorian van Rijsselberghe een felle strijd om het enige olympische startbewijs voor Nederland. Badloe besliste die in zijn voordeel, door goud te pakken op het laatste WK. Hij was dan ook helemaal klaar voor de Spelen.

"Mijn fysieke staat was top. Beter dan die van de concurrentie. Iedereen heeft nu een jaar langer de tijd om naar mijn niveau toe te werken. Maar ik kan zelf ook nog stappen maken. Ik moet dit jaar de voorsprong die ik heb behouden of proberen groter te maken", aldus Badloe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl