Gevechten in Libische hoofdstad Tripoli na komst nieuwe premier
In de Libische hoofdstad Tripoli zijn gevechten uitgebroken tussen aanhangers van politici die allebei de premier zeggen te zijn. Een van hen, Fati Bashaga, is na het uitbreken van de gevechten weer vertrokken. "Voor de veiligheid van de inwoners en om bloedvergieten te voorkomen", lieten zijn woordvoerders weten.
Bashaga is een voormalige minister van Binnenlandse Zaken. Hij is in februari door een in Oost-Libië zitting houdend parlement tot premier benoemd en kwam vanmorgen met enkelen van zijn ministers naar Tripoli om zich daar te vestigen. Hij zei dat hij in vrede kwam, maar door gewapende aanhangers van zijn rivaal werd tegengehouden, waardoor een militaire escalatie dreigde.
Die 'rivaal' is interim-premier Abdul Hamid Dbeibah, die de macht alleen wil overdragen aan een gekozen regering. Hij werd vorig jaar door de VN aangewezen om zijn land naar de verkiezingen te leiden. Die werden in december uitgesteld, onder meer omdat de situatie te onveilig zou zijn. Dbeibah doet de komst van Bashaga naar Tripoli af als een "wanhopige poging om angst en chaos te verspreiden".
De gebeurtenissen laten zien hoe instabiel de situatie na jaren van burgeroorlog nog altijd is. De speciale VN-adviseur voor Libië, Stephanie Williams, roept beide partijen op de kalmte te bewaren en met elkaar in gesprek te gaan. "Het conflict kan niet met geweld worden opgelost", schrijft ze op Twitter.
Beide politici komen uit de stad Misrata. Dbeibah heeft de steun uit kapitaalkrachtige kringen in Tripoli en Misrata, Bashagha van krijgsheer Khalifa Haftar in Oost-Libanon.
Het geweld van vandaag heeft mogelijk invloed op de onderhandelingen in Egypte tussen vertegenwoordigers van beide partijen over aanpassingen van de grondwet.
De burgeroorlog in Libië brak uit nadat in 2011 dictator Kadhafi met hulp van de NAVO ten val was gebracht en gedood.