Journalist van Al Jazeera gedood: 'Miljoenen Palestijnen groeiden met haar op'
In de Arabische wereld wordt geschokt gereageerd op de dood van Al Jazeera-journalist Shireen Abu Akleh. Ze werd doodgeschoten toen ze aan het werk was op de Westelijke Jordaanoever.
Volgens Palestijnse lezing en volgens haar werkgever is zij omgekomen door een Israëlische kogel, terwijl Israël zegt dat ze vermoedelijk door een Palestijnse kogel getroffen werd bij een schotenwisseling tussen het leger en een gewapende groep. Ze deed verslag van een inval in een vluchtelingenkamp in de buurt van de stad Jenin.
De Palestijnse Abu Akleh werd in 1971 geboren in Jeruzalem. Na haar middelbare schooltijd vertrok ze naar Jordanië om daar architectuur te studeren. Ze stapte over naar journalistiek en keerde na het behalen van haar bachelorsdiploma terug naar haar geboortegrond.
Abu Akleh, die ook de Amerikaanse nationaliteit heeft, hielp mee met de oprichting van het radiostation Sawt al-Filastin, dat inmiddels een officiële radiozender van de Palestijnse autoriteiten is. In 1997 ging de journalist bij Al Jazeera werken, een klein jaar na de oprichting. Ze was een van de eerste verslaggevers voor de zender. Abu Akleh maakte vooral reportages over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Ook bezocht ze voor haar werk onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Turkije en Egypte.
Zo werd het nieuws over haar dood bekendgemaakt op Al Jazeera:
In het tijdschrift This Week in Palestine noemt Abu Akleh zich een journalist die "altijd oog heeft voor het menselijke verhaal en het dagelijkse lijden van mijn volk onder de bezetting".
In haar tijd voor de zender groeide ze in de Arabische wereld uit tot een van de bekende gezichten van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Op haar dood wordt dan ook geschokt gereageerd. Directeur van Al Jazeera Giles Trendle zegt "geschokt en verdrietig te zijn" en roept op tot een transparant onderzoek naar haar dood.
'Integere journalist'
De Palestijnse activist Fadi Quaran, werkzaam bij het campagnenetwerk Avaaz, zegt op Twitter dat hij en miljoenen Palestijnen opgroeiden met haar. Hij noemt haar een "dappere en vriendelijke journalist die zeer integer was".
Nida Ibrahim, net als Abu Akleh werkzaam op de Westelijke Jordaanoever voor Al Jazeera, noemt haar "een zeer gerespecteerde journalist". "We zijn zeer geschokt en zeer verdrietig. De realiteit van Palestijnse journalisten is dat ze helaas ook onderdeel kunnen worden van het verhaal."
'Stem van de Palestijnen'
Volgens de Palestijnse politica Khalida Jarrar was de journalist "de stem van de Palestijnen". "Ze was altijd de stem die ik hoorde in mijn cel", vertelt ze aan Al Jazeera. De politica zat een maand vast in een Israëlische cel en vertelde dat Abu Akleh de eerste was die ze zag zitten tijdens haar rechtszaken. "Ze was onze stem." Ze noemt haar dood "ongelofelijk. Een misdaad".
De Palestijnse diplomaat Husam Zomlot, die met Abu Akleh bevriend was, noemt haar "de prominentste Palestijnse journalist". Net als Al Jazeera en de Palestijnse leider Abbas houdt hij Israël verantwoordelijk voor haar dood. Ook Qatar, het land waar Al Jazeera is gevestigd, heeft dezelfde mening.
Hoekstra roept op tot onderzoek
Andere politici reageren voorzichtiger. Minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra zegt ook dat hij geschokt is en dat "de feiten en omstandigheden onderzocht moeten worden". Ook de minister van Buitenlandse Zaken van Jordanië Ayman Safadi roept op tot een transparant onderzoek en noemt Abu Akleh een gerenommeerde journalist. "Mijn diepste condoleances gaan uit naar haar familie en Al Jazeera."
De Amerikaanse ambassadeur in Israël, Tom Nides, zegt ook verdrietig te zijn om te horen van de dood van de Amerikaans-Palestijnse journalist. "Ik moedig een uitgebreid onderzoek aan naar de omstandigheden rond haar dood en het gewond raken van een andere journalist". Volgens Al Jazeera wordt Abu Akleh donderdag in Jeruzalem begraven.