De subsidiewachtrij voor het gemeentehuis in Winsum
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Bewoners aardbevingsgebied kunnen vanaf juli weer subsidie aanvragen

Huiseigenaren in het aardbevingsgebied die begin dit jaar achter het net visten bij de chaotisch verlopen 10.000 euro-subsidieregeling, kunnen vanaf 6 juli alsnog een aanvraag doen. Het geld is bestemd om de woning te verbeteren.

Het is de bedoeling dat de subsidieaanvraag dit keer gefaseerd per gemeente wordt opengesteld om situaties zoals in januari te voorkomen. Toen stonden tienduizenden Groningers in de digitale wachtrij voor de subsidie. Nog eens honderden stonden in de kou in lange rijen bij gemeentehuizen.

De helft van de mensen kon uiteindelijk geen aanvraag doen, omdat het geld op was. Nog dezelfde week trok het kabinet de portemonnee en kwam er 250 miljoen euro extra beschikbaar, zodat alle ongeveer 53.000 gerechtigden hun subsidie kunnen krijgen.

Een soortgelijke boodschap zagen veel Groningers op hun beeldscherm

Als eerste is straks de Drentse gemeente Aa en Hunze aan de beurt. Daarna volgen stap voor stap de overige gemeenten in het aardbevingsgebied.

Rustig aanvraag indienen

Samenwerkingsverband Noord-Nederland, verantwoordelijk voor de uitvoering van deze subsidieregeling, verwacht dat op deze manier iedere huiseigenaar binnen drie maanden een aanvraag kan indienen. Als dat toch niet lukt, hebben ze uiteindelijk drie jaar de tijd om alles in te vullen en te regelen.

Dat schrijft ook staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw aan de Tweede Kamer: "Deze werkwijze heeft niet alleen als voordeel dat eigenaren rustig de tijd kunnen nemen om een aanvraag in te dienen, maar het zorgt er ook voor dat de afwikkeling van de aanvragen over een grotere periode wordt gespreid".

Bij de Groninger Bodem Beweging noemen ze de uitvoering van de nieuwe subsidieronde "een goede oplossing". "Maar het is wel veel te laat", zegt Merel Jonkheid van de GBB tegen RTV Noord. "Ze konden in november 2020 al weten dat het niet goed zou gaan. Daar hadden ze op moeten anticiperen."

Advertentie via Ster.nl