Liverpool viert feest

Liverpool laat Villarreal kansloos op Anfield en ruikt CL-finale: 2-0

Het moet gek lopen wil Liverpool niet de finale van de Champions League halen. Na een zorgeloze 2-0 overwinning thuis op Anfield tegen Villarreal in het eerste duel in de halve finales, zal Villarreal in de return volgende week moeten aanvallen. Laat dat nou net zijn waar het woensdagavond geen moment aan toe kwam.

Liverpool was de hele wedstrijd de baas in eigen huis en kwam geen moment in de problemen. Villarreal schoot geen enkele keer op doel. Liverpool-coach Jürgen Klopp kon met een gerust hart sterspeler Sadio Mané wisselen voor wat extra rust in een hectische fase van het seizoen.

Van Dijk versus Danjuma

Liverpool-Villarreal was een duel tussen twee Oranje-internationals: Virgil van Dijk en Arnaut Danjuma. Van Dijk speelde, op een harde bodycheck en gele kaart na, een vrij anonieme wedstrijd. Verder kwam de aanvoerder vrijwel geen moment in de problemen tegen de Argentijnse aanvaller Giovanni Lo Celso en landgenoot Danjuma.

De aanvaller met zes interlands achter zijn naam moest mee inzakken op eigen helft, en er alles aan doen om te voorkomen dat Liverpool makkelijk kon voetballen. Daardoor kwam Danjuma vrijwel geen enkele keer in het spel voor.

• Reuters
    Virgil van Dijk is ontevreden
  • AFP
    Arnaut Danjuma in duel met Trent Alexander-Arnold

Liverpool-Villarreal was ook een duel tussen de nummer twee in de loodzware Engelse Premier League en de nummer zeven in La Liga in Spanje. Liverpool, dat zondag nog een verhitte derby speelde tegen Everton, moet de krachten verdelen tussen in Engeland jagen op koploper Manchester City en in Europa op de Champions League.

Villarreal, dat zich in Spanje met moeite richting Europees voetbal worstelt, lijkt in de Champions League te leven in een sprookje. Juventus zit thuis, ook Bayern München kijkt naar de televisie. Allebei door toedoen van El Submarino Amarillo (de gele onderzeeër). Waarom dan niet ook stunten tegen het grote Liverpool?

Liverpool had de bal, maar maakte in de tamme beginfase geen haast om een doelpunt te forceren, terwijl Villarreal zich terugtrok op eigen helft. Langzaam maar zeker voerde de ploeg van Klopp de druk op het Spaanse doel op. Er kwamen kansen voor Mané, voor Mo Salah en Luis Díaz.

Jordan Henderson jubelt na de openingstreffer tegen Villarreal

Heel overtuigend was het niet, Liverpool was hier en daar slordig en hanteerde een te laag tempo. Het stugge vastzetten op eigen helft en fel duelleren van Villarreal maakten het niet makkelijker voor de Reds. Thiago was vlak voor rust het dichtst bij de openingstreffer. Zijn poeier van een meter of vijfentwintig raakte vol de kruising.

Er was een zwak moment van Villarreal-doelman Geronimo Rulli voor nodig om Liverpool los te maken. Rulli probeerde een aangeraakte voorzet van Henderson weg te slaan en toucheerde de bal met de vingertoppen waarna de voorzet in de hoek belandde. Voor Anfield Road maakte het even niet uit hoe de goal viel, als-ie maar viel.

Het verzet bleek direct gebroken. Twee minuten later verdubbelde Mané de voorsprong. De Senegalese aanvaller punterde na een listig steekpassje van Salah de 2-0 binnen.

Rust voor Mané en Henderson

Liverpool ging duidelijk op zoek naar de beslissing - 3-0 zou een vrijwel zekere finaleplaats betekenen - maar die kwam niet en vervolgens nam Liverpool wat gas terug. Zelfs toen kreeg Villarreal niks voor mekaar. Fabinho, Van Dijk en Ibrahima Konaté lieten er geen twijfel over bestaan: er was niks te halen voor Villarreal op Anfield.

Op dat moment had Klopp het al aangedurfd aanvoerder Jordan Henderson en Mané te wisselen. Er komen immers nog veel belangrijke wedstrijden aan voor Liverpool: een lastige uitwedstrijd tegen Newcastle United en de week erna komt Spurs op bezoek. De week daarop speelt Liverpool de FA Cup-finale tegen Chelsea.

Volgende week dinsdag is de return tegen Villarreal in Spanje.