Demonstrant in Japan met foto Aung San Suu Kyi
NOS Nieuws

Nieuwe celstraf voor oud-leider Myanmar Suu Kyi, 'zal nooit meer vrijheid kennen'

"De dagen van Aung San Suu Kyi als vrije vrouw zijn definitief voorbij." Met die woorden reageert mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch op de nieuwe gerechtelijke veroordeling van de vroegere politieke leider van Myanmar. In een tweede rechtszaak tegen Suu Kyi veroordeelde de rechter in de Myanmarese hoofdstad Naypyidaw haar tot vijf jaar celstraf wegens corruptie.

Er wachten de 76-jarige Nobelprijswinnares nog negen rechtszaken. In totaal kan ze tot 190 jaar celstraf worden veroordeeld.

De populaire Suu Kyi werd op 1 februari vorig jaar afgezet door het leger. De junta wierp haar verkiezingsfraude voor na de stembusgang van eind 2020 die ze overtuigend won. Sindsdien zit ze vast, eerst in de gevangenis, daarna kreeg ze huisarrest opgelegd. Waar ze nu wordt vastgehouden, is niet bekend.

Mensenrechtenorganisaties en ook de Europese Unie spreken van een oneerlijke rechtsgang en een politiek proces. In Brussel werd de nieuwe uitspraak weggezet als politiek gemotiveerd en een slag voor de democratie. En de directeur van de Aziatische afdeling van Human Rights Watch, Phil Robertson, ziet in de reeks processen de opzet van de junta om Suu Kyi voor altijd aan het publieke oog te onttrekken.

In de zaak die vandaag speelde, werd Suu Kyi ervan beschuldigd 600.000 dollar en zeven goudstaven te hebben gekregen van een partijprominent. Volgens haar advocaten noemt Suu Kyi de aanklacht absurd. Eerder werd ze al veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor het illegale bezit van walkietalkies, overtreding van de coronaregels en opruiing.

Suu Kyi, dochter van onafhankelijkheidsstrijder Aung San, werd in 2015 politiek leider van Myanmar, binnen de ruimte die het machtige leger haar toestond. De verkiezingszege in 2020 voor haar partij NLD overtrof zelfs het succes van vijf jaar eerder.

In het buitenland klonk ook kritiek op haar, omdat ze niet ingreep bij de harde legeroperaties in 2017 tegen de islamitische Rohingya-gemeenschap. In publieke optredens bagatelliseerde ze het ingrijpen, dat door mensenrechtenorganisaties als genocide werd betiteld.

De staatsgreep door het leger, begin vorig jaar, die een eind maakte aan de politieke rol van Suu Kyi, werd gevolgd door protesten in het hele land. Het leger maakte daar met harde hand een eind aan, mogelijk 1800 burgers kwamen daarbij om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl