Consument kan steeds vaker geld toe krijgen bij harde wind en felle zon
Consumenten met een zogenoemd dynamisch energiecontract kregen dit weekend geld toe als ze stroom gebruikten. Zo kon de eigenaar van een elektrische auto tot ongeveer 8 euro verdienen als de auto op het juiste moment werd opgeladen. Maar ook het aanzetten van de wasmachine of de wasdroger leverde geld op. Het voordeeltje gold alleen voor mensen met dit type energiecontract. Er zijn nog maar weinig bedrijven die dit aanbieden.
Wel is het een situatie die volgens energie-experts steeds vaker zal voorkomen, omdat de hoeveelheid zonne- en windenergie nog fors gaat toenemen. Vooral de hoeveelheid windenergie op zee wordt de komende jaren flink uitgebreid. Omdat er straks geregeld meer elektriciteit wordt opgewekt dan er gebruikt wordt, neemt de roep om energieopslag eveneens toe.
Noelle zette zaterdag alle apparaten aan en verdiende zo een paar euro. Dat voelde wel tegenstrijdig, zegt ze:
Een project met elektrische deelauto's in Utrecht springt hierop in. "Wat er nu gebeurt, zien wij al zo'n vijf jaar aankomen. Over een paar jaar gebeurt dit misschien wel elke dag dat het stevig waait", zegt Robin Berg van We Drive Solar. Het bedrijf heeft sinds vrijdag een nieuw soort elektrische auto's rondrijden, die opladen als er veel elektriciteit beschikbaar is en elektriciteit teruggeven aan het stroomnet als er een tekort is. Om te beginnen gaat het om 25 auto's, later dit jaar volgen er meer.
Het zogenoemde bidirectionele laden maakt het mogelijk om in de toekomst duizenden accu's van auto's in te zetten als buffer in een duurzaam energiesysteem, waarin zonne- en windenergie steeds belangrijker worden. In Utrecht zijn er inmiddels ook al ruim duizend publieke laadpalen, die voor dit nieuwe laden geschikt zijn. Ook al hebben de mensen met een gehuurde deelauto niet direct voordeel bij zo'n negatieve stroomprijs, wel kan We Drive Solar daardoor de prijs zo laag mogelijk houden voor de consument.
"Er komt nog zeven of acht keer zoveel windenergie op de Noordzee bij", verwacht Berg. "Dat betekent dat er straks elke keer dat het waait meer windenergie is dan we kunnen gebruiken. Nu klinkt dit nog als een grappig iets, waarbij we het overschot aan elektriciteit naar buurlanden sturen. Maar die buurlanden zijn hier ook mee bezig, en die gooien de stroom straks gewoon weer terug. Daarom wordt opslag steeds belangrijker."
Hij krijgt daarin gelijk van energie-expert Martien Visser. Ook hij verwacht dat er steeds vaker meer duurzame energie wordt opgewekt dan nodig is. "Het is zeker geen incident. We zijn heel goed op weg om met name het elektriciteitssysteem te verduurzamen. Dit is nu voor het eerst gebeurd. Maar ik geef je op een briefje dat het de komende jaren steeds vaker gaat gebeuren. Zeker vanaf 2025 zal het misschien eerder nieuws zijn als het niet gebeurt."
Wedstrijdje verdienen aan stroomgebruik
Er zijn nu nog maar weinig mensen met een dynamisch energiecontract. Maar bij Zonneplan, een zonnepanelen- en energiebedrijf in Zwolle, hebben alle medewerkers er wel een. Woordvoerder Frank Breukelman organiseerde met collega's een wedstrijdje 'wie-kan-het-meest-aan-de-negatieve-stroomprijs-verdienen?'.
De winnares gebruikte in de paar uur dat stroom geld opleverde 35 kilowattuur aan elektriciteit. Daarvoor stak zij de stekkers van al haar elektrische apparaten in het stopcontact. Het leverde zo'n 3 euro op, maar ook een kapotte hoofdzekering.
Breukelman zelf zette naast de wasmachine en de droger nog een elektrische tuinheater en een airco aan. "Niet echt klimaatbewust, nee", lacht hij. Er is volgens hem dan ook nog een lange weg te gaan. "Dit is verspilling. Het mooist is natuurlijk als je deze stroom zinnig kunt gebruiken, of ergens kunt opslaan, thuis, of in de buurt".
Een collega pakte het anders aan. Hij nodigde buurtbewoners met een elektrische auto uit om aan zijn laadpaal gratis te komen laden. Die maakten daar gretig gebruik van.