NOS NieuwsAangepast

CDA tegen plan van eigen denktank voor minimumleeftijd fastfood

Het CDA is tegen een plan van het eigen wetenschappelijke bureau om desnoods een minimumleeftijd in te stellen voor het kopen van fastfood. Kamerlid Kuik zegt op Twitter dat de denktank van de partij een belangrijk rapport over gezond leven heeft geschreven, maar dat een verbod voor kinderen te ver gaat.

Vanmorgen kwam naar buiten dat het wetenschappelijke instituut van het CDA vindt dat fastfoodrestaurants hun producten snel gezonder moeten maken. Als dat niet lukt zou een verbod op de verkoop van fastfood aan kinderen overwogen moeten worden.

De CDA'ers in de denktank stellen een minimumleeftijd als optie voor. Welke leeftijd dat moet worden, weten ze nog niet. Maar je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat kinderen tot hun achttiende geen patatje meer mogen kopen, zei zorgdeskundige Adelaar, een van de auteurs van het rapport, vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal.

Hij vindt dat fastfood hetzelfde moet worden bekeken als alcohol en tabak. Het is ook zeer schadelijk voor de gezondheid en je moet voorkomen dat mensen er al op jonge leeftijd mee beginnen.

Deze vmbo-leerlingen zien een eventueel verbod absoluut niet zitten. Op hun school wordt al veel aan gezond eten gedacht:

Deze vmvo-leerlingen zijn tegen een fastfoodverbod: 'Dan kun je niet meer naar McDonalds met vriendinnen'

Betuttelend

Adelaar zei er niet mee te zitten dat een fastfoodverbod betuttelend kan overkomen. "Ik vond het ook betuttelend toen het roken in cafés verboden werd. Maar nu vind ik het dat alleen maar prettig. En velen met mij."

Hij wijst erop dat het plan deel uitmaakt van een breder pakket aan voorstellen voor het "opvoeden van een gezonde generatie", dat ervan uitgaat dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen met een gezonde leefstijl.

CDA-Kamerlid Kuik laat in haar reactie weten dat er goede voorstellen in het rapport staan, zoals het aanpakken van reclames voor ongezond eten. Maar het plan voor een minimumleeftijd is wat haar betreft een brug te ver.

Fastfoodaanbieders krijgen eerst zelf de kans om het aanbod gezonder te maken. Maar als dat niet lukt, is een minimumleeftijd een goede stok achter de deur, vinden de CDA'ers van het wetenschappelijk bureau.

VVD-Kamerlid Heerema zei eerder al op Twitter: "Dat gaan we dus niet doen. Wij gunnen iedereen gewoon een patatje op zijn tijd."

Ook Forum voor Democratie is tegen: "De gezondheid van kinderen blijft de verantwoordelijkheid van ouders. De overheid moet zich niet overal mee bemoeien. Laat mensen zelf keuzes maken", zegt de partij op Twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl