NOS Nieuws

Kabinet wil minder fastfoodwinkels in de stad

Het kabinet wil het aanbod van fastfood dempen, onder meer door nieuwe vestigingen van fastfoodketens tegen te houden. Staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid werkt aan maatregelen om verdere uitbreiding moeilijker te maken, vooral in de buurt van scholen. Ook reclame moet worden ingeperkt.

Van Ooijen zegt dat er echt wat moet gebeuren: "Een op de zeven kinderen is nu te zwaar en het gaat de verkeerde kant op. In lagere sociale klassen is het zelfs een op de drie."

De staatssecretaris brengt de juridische opties nu in kaart en wil die later dit jaar aan de Tweede Kamer voorleggen. Wethouders van de vier grote steden vroegen vorig jaar al om instrumenten om de hausse te beteugelen.

"Ik wil ouders die met hun kind langs die winkels rijden wel een knuffel geven. Hou vol!", zegt Van Ooijen:

'Te veel fastfoodrestaurants zijn verleiding voor ouders en kinderen'

Van Ooijen: "Natuurlijk kan je een patatje blijven eten. Maar ik wil dat dat dan een weloverwogen keuze is, niet gestuurd omdat op elke straathoek een billboard met reclame staat voor dat ongezonde eten." Hij wil ook wettelijke mogelijkheden voor scholen om snoep en snacks te beperken.

In het NOS Radio1 Journaal zei hij dat kinderen vaak niet zozeer bewust voor fastfood kiezen, maar onbewust. "Als je iets aan de beschikbaarheid doet, laat je jongeren een weloverwogen keuze maken in plaats van dat ze zich laten leiden door onbewuste prikkels."

Btw groente en fruit

In het coalitieakkoord staat dat het kabinet op termijn de btw op groente en fruit naar 0 wil verlagen. Staatssecretaris Van Rij van belastingzaken zegt dat dat technisch gezien snel te regelen is. "Het zit hem niet in de knop omdraaien van 9 naar 0 procent. Het zit hem in de selectie en het definiëren van welke producten wel en welke niet. Dat ligt nu op het bord van mijn collega."

Van Ooijen zei dat het kabinet zijn uiterste best doet om die verlaging zo snel mogelijk in te voeren. "De belangrijkste vraag is hoe we een goede afbakening hebben wat er wel en niet onder valt. We zijn best wel op schot, maar we zijn er nog niet helemaal uit."

Vorige week meldde het CBS dat het aantal volwassenen met overgewicht in Nederland sinds de invoering van het Preventieakkoord in 2018 niet is gedaald. Het vorige kabinet sloot dat akkoord met maatschappelijke organisaties. Doel was mensen aan te zetten tot een gezondere leefstijl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl