NOS Nieuws

Wekdienst 16/4: Start Invictus Games • Steunmanifestatie toeslagenaffaire in Rotterdam

Goedemorgen! Vandaag beginnen de Invictus Games in Den Haag, en is er een steunmanifestatie voor de ouders en kinderen die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire.

Vandaag is er flink wat zon en blijft het droog. De maximumtemperatuur ligt tussen de 14 graden in het uiterste noorden van het land tot 18 graden in de zuidelijke provincies.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Den Haag gaan de door prins Harry bedachte Invictus Games van start. Bij het internationale sportevenement voor fysiek en mentaal gewonde militairen zijn Harry en zijn vrouw Meghan aanwezig.
  • Er is vanmiddag een steunmanifestatie voor de ouders en kinderen die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire. Daar werken organisaties als de Nederlandse Politiebond en Amnesty en politieke partijen aan mee. De manifestatie is 's middags op het Kruisplein In Rotterdam, de stad waar de ouders in 2019 voor de eerste keer in actie kwamen.
  • Fortuna Sittard en Sparta spelen in de Eredivisie een belangrijke wedstrijd in de strijd tegen degradatie. De aftrap in Sittard is om 18.45 uur. Fortuna staat op 23 punten, Sparta heeft 1 punt minder. De Rotterdammers hebben wel nog een duel tegoed.

Wat heb je gemist?

Er zijn aan Oekraïense zijde al tussen de 2500 en 3000 militairen gesneuveld, zegt president Zelensky in een gesprek met CNN. Ook zijn er ongeveer 10.000 gewonden geteld, "waarvan het nog maar de vraag is hoeveel er zullen overleven", volgens Zelensky. Hoeveel burgerslachtoffers er zijn gevallen is moeilijker te zeggen doordat communicatie met belegerde steden gebrekkig verloopt.

Volgens Zelensky zijn de Russische slachtofferaantallen veel hoger: 19.000 tot 20.000. Dat aantal is vele malen groter dan het laatste officiële dodental dat Moskou bekendmaakte, tot 25 maart zouden er 1351 militairen zijn gesneuveld. Geen van de aantallen is onafhankelijk te bevestigen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Herriët Brinkman, lijsttrekker van het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen, wordt de eerste vrouwelijke wethouder van Staphorst. "De gemeente is er klaar voor", zegt ze in gesprek met RTV Oost.

Staphorst staat bekend als een van de conservatiefste kerkelijke gemeenten in Nederland. Van oudsher heerst daar het idee dat de man het hoofd van de vrouw is en dat daarom de vrouw niet actief mag zijn in de politiek.

Toch is het volgens Brinkman geen verrassing dat er nu ook in haar gemeente een vrouwelijke wethouder komt. Twaalf jaar geleden kwam ze samen met Liesbert Lubberink (PvdA) als eerste vrouw in de gemeenteraad. "Zo maakten we het pad vrij voor meer vrouwen en nu zijn we met zijn vieren."

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl