liveblog
NOS NieuwsAangepast

Weer Russische generaal omgekomen • 1449 Oekraïners geëvacueerd

liveblog gesloten

Blog gesloten

Dit blog is nu gesloten. We gaan door in een nieuw liveblog. Dat is hier te lezen.

Russische oligarch Deripaska brengt superjacht naar Turkse wateren

Turkije legt, in tegenstelling tot veel Westerse landen, geen jachten van Russische oligarchen aan de ketting. Na Roman Abramovitsj heeft ook de superrijke Oleg Derpaska een enorm jacht naar de Turkse Riviera aan de zuidwestkust gestuurd.

Russische oligarch Deripaska brengt superjacht naar Turkse wateren

Oud NAVO-ambassadeur over Poetin: 'Voorbereid zijn op inzet nucleair wapen'

"Hoe meer Poetin zich in de hoek gedreven voelt, hoe waarschijnlijker het is dat hij naar extremere maatregelen zoekt." Dat zei Ivo Daalder, oud VS-ambassadeur bij de NAVO, in Nieuwsuur.

Daalder denkt daarbij aan het inzetten van een "tactisch nucleair wapen" door de Russen. Hij doet die uitspraak na een week waarin de Moskva zonk en waarin Zweden en Finland zich uitspraken voor deelname aan de NAVO.

Volgens Daalder moet het Westen er op voorbereid zijn dat Poetin voor het behoud van zijn geloofwaardigheid massavernietigingswapens gaat gebruiken.

Als het zover komt, moet er worden ingegrepen "Als chemische of kernwapens worden ingezet, moeten de VS en de NATO duidelijk maken dat Rusland hier geen politiek militair voordeel mee kan behalen. Dat betekent dat die landen Oekraïne moeten verdedigen."

Paus in paaswake tegen Oekraïense genodigden: 'We bidden voor jullie'

Paus Franciscus heeft tijdens de paaswake de Oekraïense aanwezigen direct aangesproken. Onder hen was de burgemeester van de Zuid-Oekraïense stad Melitopol. Ivan Fedorov werd op 11 maart ontvoerd door Russische militairen. Hij kwam vrij bij een gevangenenruil waarbij Oekraïne negen Russische militairen vrijliet.

De paus, die niet voorging in de wake, ging in op de oorlog in Oekraïne. Hij sprak over "de duisternis van oorlog, van wreedheid".

Hij richtte zich vervolgens direct tot de burgemeester en andere Oekraïners die vooraan zaten. "Wij bidden allemaal voor jullie en met jullie. We bidden omdat er zo veel geleden wordt. We kunnen jullie alleen ons gezelschap en onze gebeden aanbieden en tegen jullie zeggen: 'houd moed, wij vergezellen jullie'".

Hij besloot in het Oekraïens met de woorden "Christus is opgestaan".

Paus Franciscus loopt langs een Oekraïense delegatie met onder anderen de burgemeester van Melitopol

Beelden van gehavende Nederlandse legervoertuigen na ongeluk

Eerder vandaag werd gemeld dat vijf Nederlandse legervoertuigen op elkaar zijn gereden in Tsjechië. De voertuigen maakten deel uit van een van de drie konvooien die Patriot-luchtafweersystemen vanuit Limburg naar Slowakije brengen.

Hier zie je een video van de schade aan de Nederlandse voertuigen:

Ongeluk Nederlands Patriotkonvooi in Tsjechië

Weer Russische generaal omgekomen, vandaag begraven in Sint-Petersburg

In Oekraïne is opnieuw een Russische generaal om het leven gekomen. Het gaat om generaal-majoor Vladimir Frolov, die plaatsvervangend commandant was van troepen van het zuidelijke militaire district van het Russische leger. Hij is vandaag begraven in Sint-Petersburg, melden lokale Russische autoriteiten. Wanneer en waar Frolov precies is omgekomen, is onduidelijk. Zijn voorganger, luitenant-generaal Andrej Mordvitsjev, zou eind maart om het leven zijn gekomen.

Volgens gouverneur Beglov van Sint-Petersburg was Frolov een echte held. "Hij stief een heroïsche dood in de strijd met Oekraïense nationalisten", zei de gouverneur volgens zijn officiële website. "Hij offerde zijn leven op zodat kinderen, vrouwen en oude mensen in de Donbas de explosies van de bommen niet meer zouden horen." Beglov benadrukte dat de speciale militaire operatie in Oekraïne, zoals Rusland de oorlog nog altijd noemt, is bedoeld om de oostelijke Donbas-regio te beschermen.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zouden al zeker zeven Russische generaals zijn omgekomen. Tot nu toe had Rusland slechts de dood van één van hen bevestigd: die van generaal Andrej Soechovetski, die in de buurt van Kiev om het leven is gekomen.

Rusland: 'Alle Oekraïense militairen weg uit bewoonde gebieden Marioepol'

Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn alle Oekraïense militairen verdreven uit de bewoonde gebieden in Marioepol. In de stad houden zij zich alleen nog op bij de Azovstal-staalfabriek, beweert Moskou.

De Russische generaal Igor Konasjenkov zegt dat tot nu toe 1464 Oekraïense militairen zich hebben overgegeven. Volgens hem zijn er nog minder dan 2500 Oekraïense militairen over die zich schuilhouden bij de Azovstal-fabriek. Deze informatie is echter niet te verifiëren.

Kiev heeft nog niet gereageerd op de Russische cijfers.

Applaus voor Oekraïense sporters bij Invictus Games

Oekraïense deelnemers aan de Invictus Games zijn bij de openingsceremonie van de Invictus Games speciaal welkom geheten door premier Rutte. "Jullie zijn hier ongetwijfeld met gemengde gevoelens en ernstige zorgen over wat er thuis gebeurt", zei hij. "Sommige leden van uw team kunnen hier niet zijn, omdat ze aan het vechten zijn aan de frontlinies. Net als u denken wij aan hen."

De premier zei dat "we allemaal" achter Oekraïne staan en benadrukte het belang van sport voor de onderlinge eenheid. "Laten we bewijzen dat saamhorigheid en solidariteit het altijd winnen van conflicten en onenigheid." Na zijn welkomsttoespraak klonk een luid applaus vanuit de zaal voor de Oekraïense deelnemers aan het internationale sportevenement voor fysiek en mentaal gewonde militairen en veteranen.

Applaus voor het Oekraïense team bij de openingsceremonie van de Invictus Games

1449 Oekraïners geëvacueerd

Vandaag zijn 1449 mensen geëvacueerd uit steden in Oekraïne, meldt een Oekraïense regeringsmedewerker. Dat zijn er minder dan gisteren, toen ruim 2800 mensen in veiligheid konden worden gebracht.

Hoofd van Russische marine ontmoet bemanning van gezonken vlaggenschip

Het hoofd van de Russische marine, admiraal Nikolaj Jevmenov heeft volgens staatspersbureau TASS bemanningsleden ontmoet van het donderdag gezonken vlaggenschip Moskva. Op beelden is te zien dat hij ze toespreekt in Sebastopol op de Krim, de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot.

Of dit daadwerkelijk mensen zijn die aan boord waren, is niet onafhankelijk te verifiëren. De Russische regering zegt niets over slachtoffers en zei eerder dat de vijfhonderd bemanningsleden van boord zijn gehaald. Jevmenov zei tijdens de ontmoeting dat de bemanning van het schip in dienst blijft bij de marine.

Volgens de Russen is het schip in slecht weer gezonken na een brand aan boord waardoor er munitie is ontploft. Het Oekraïense leger zegt dat het het schip met raketten heeft aangevallen.

Op deze beelden zouden de bemanningsleden van het eergisteren gezonken Russische schip te zien zijn:

Defensie Rusland toont beelden van 'bemanning gezonken Moskva'

Zelensky: Troepen in Marioepol 'elimineren' betekent einde van besprekingen

De Oekraïense president Zelensky zegt dat de besprekingen met Rusland worden beëindigd als de overgebleven Oekraïense troepen in Marioepol worden "geëlimineerd". Dat heeft hij gezegd tegen Oekraïense journalisten, meldt Ukrayinska Pravda.

Onduidelijk is of wat Zelensky hiermee precies bedoelt. Een mogelijkheid is dat hij de vredesonderhandelingen staakt wanneer Oekraïense militairen door Russen worden gedood nadat de stad is gevallen. Maar het kan ook dat hij bedoelt dat hij met onderhandelingen stopt als de overgebleven Oekraïense soldaten omkomen tijdens gevechten.

Rusland heeft een groot deel van de havenstad inmiddels in handen, maar nog altijd wordt er hevig verzet geboden., met name in de buurt van de Azovstaal-staalfabriek.

Zelensky maakte een vergelijking met het stadje Borodjanka op zo'n 50 kilometer van Kiev. Die stad is zwaar getroffen en Zelensky zei eerder dat hier misschien wel meer mensen zijn vermoord dan in Boetsja. "Marioepol zou wel tien Borodjankas kunnen zijn", sprak hij vandaag. "En ik wil zeggen dat het uitschakelen van onze militairen, onze jongens, een eind maakt aan alle onderhandelingen."

Ongeluk met Nederlands Patriot-konvooi in Tsjechië

Vijf voertuigen van het Nederlandse leger zijn in Tsjechië op elkaar gereden, meldt defensie. De voertuigen maakten deel uit van een van de drie konvooien die Patriot-luchtafweersystemen vanuit Limburg naar Slowakije brengen.

Het ongeluk gebeurde vanochtend. Volgens een woordvoerder was het wegdek door regen glad geworden en was het zicht beperkt. Bij het ongeval raakte niemand gewond.

Een van de voertuigen remde onverwacht en de vier voertuigen daarachter konden niet op tijd stoppen:

Ongeluk Nederlands Patriotkonvooi in Tsjechië

Zwitserland wil sancties tegen Russische sportofficials

Zwitserland wil dat Russen en Belarussen niet langer op hoge posities in internationale sportfederaties kunnen zitten. De Zwitserse minister van Sport Viola Amherd heeft dat in een brief aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laten weten.

Vanwege de oorlog in Oekraïne is het niet langer genoeg om alleen atleten uit de twee landen uit te sluiten van internationale competities, schrijft zij. Het IOC is net als een aantal grote andere sportorganen zoals wereldvoetbalbond FIFA gevestigd in Zwitserland. Volgens de Zwitsers hebben vele sportofficials nauwere banden met Rusland of Wit-Rusland dan de atleten.

Het IOC heeft nog niet gereageerd op de brief.

Het IOC-hoofdkantoor in Zwitserland

'Russen willen Zelensky in nepvideo negatieve dingen laten zeggen over Marioepol'

Rusland is van plan om een deepfake-video te publiceren waarin president Zelensky een negatieve verklaring aflegt over een aantal Oekraïense steden. Daarvoor waarschuwt het Oekraïense parlement. In de video zou het onder meer moeten lijken alsof Zelensky zich negatief uitlaat over steden als Marioepol, dat al weken wordt belegerd en grotendeels in puin ligt. Hoe de Oekraïners al weten van de mogelijke Russische desinformatiecampagne, is niet bekendgemaakt.

In deepfake-video's manipuleren slimme algoritmes beeld en geluid. Zo is het mogelijk dat bijvoorbeeld het gezicht van een acteur wordt verwisseld met het gezicht van president Zelensky. Als die acteur Zelensky overtuigend weet te imiteren - eventueel door ook zijn stem te manipuleren met een algoritme - kan het daardoor lijken alsof Zelensky dingen zegt die hij nooit heeft gezegd.

Deepfakes zijn eerder gebruikt in de oorlog in Oekraïne. In maart verwijderde Facebook een deepfake-video waarin president Zelensky leek te zeggen dat hij de Oekraïense regio Donbas overleverde aan Rusland en leek het alsof hij Oekraïense troepen vroeg de wapens neer te leggen. Overigens was de Zelensky in de gemanipuleerde video volgens kenners geen overtuigende imitatie: er zou overduidelijk gerommeld zijn met de beelden en de Oekraïense president zou erg Russisch hebben geklonken in het filmpje.

Gouverneur Loegansk verwacht offensief bij betere weersomstandigheden

Rusland heeft volgens de gouverneur van Loegansk in het oosten van Oekraïne nu tienduizenden Russische militairen verzameld voor een offensief. Ook is er veel materieel naar de regio gestuurd volgens deze gouverneur Haidai. "Ze hebben nu alles voorbereid om een doorbraak te forceren", zegt hij. Haidai denkt dat de troepen wachten op betere weersomstandigheden, om daarna tegelijk in de regio's Loegansk en Donetsk aanvallen uit te voeren. Hij houdt er rekening mee dat het offensief op korte termijn begint.

Aan het oostfront waren de weersomstandigheden de afgelopen weken gunstig voor het Oekraïense leger. Het heeft stevig geregend, wat de bodem erg nat maakte, waardoor zwaar militair materieel niet van de verharde wegen af kon. Daardoor ontstonden files met militaire voertuigen, die voor het Oekraïense leger eenvoudig te treffen waren. In de komende dagen wordt het droger en warmer, wat gunstig is voor de Russen.

Hoe beïnvloedt het weer de strijd in Oekraïne?

'Toen we het grasveld bereikten, openden ze het vuur op ons'

In Brovary, Oekraïne, wordt de 13-jarige Elisay herbegraven. Vorige maand beschoten Russische militairen de auto's waarin zijn familie wilde vluchten uit hun dorp voor gevechten. Samen met Elisay kwamen hierbij nog 6 mensen om het leven.

'Toen we het grasveld bereikten, openden ze het vuur op ons'

Burgemeester Kiev: dode bij raketaanvallen

Bij de raketaanvallen op Kiev is zeker één dode gevallen. Ook zijn meerdere mensen gewond geraakt, zegt burgemeester Klitsjko in een verklaring op televisie.

Volgens de burgemeester vechten artsen voor het leven van de gewonden. "Kiev is en blijft een doel van de agressor", voegde hij daaraan toe.

En in de noordoostelijke stad Charkov is iemand omgekomen toen een Russische raket neerkwam in het centrum van de stad, zegt de gouverneur van de regio. Achttien mensen zouden gewond zijn geraakt bij die aanval.

Rusland weert Johnson en twaalf andere Britse politici

De Britse premier Johnson, minister Truss van Buitenlandse Zaken en minister Wallace van Defensie mogen Rusland niet meer in. Ook tien andere Britse politici worden geweerd uit Rusland. Dat heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

De politici mogen het land niet meer in "vanwege de ongekende vijandige acties van de Britse regering", zegt het Russische ministerie. "Met name het opleggen van sancties tegen hoge Russische functionarissen."

De maatregel is volgens de Russen ook een reactie op "Londens politieke campagne, gericht op het internationaal isoleren van Rusland, het scheppen van condities om ons land buiten te sluiten en onze binnenlandse economie te wurgen".

Rusland zegt dat de lijst met mensen die het land niet in mogen binnenkort wordt uitgebreid.

VN: zeker 1982 burgers omgekomen in oorlog

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn 1982 burgers omgekomen. Dat melden de Verenigde Naties in een rapport. Zeker 2651 burgers zijn gewond geraakt. De VN zegt er wel bij dat de werkelijke aantallen waarschijnlijk veel hoger liggen.

Onder de doden zijn volgens de VN 162 kinderen. En 256 kinderen raakten gewond. De meeste slachtoffers vielen bij beschietingen en luchtaanvallen.

Raketten raken militaire fabriek Kiev

De explosies die vanochtend in Kiev zijn gehoord, waren raketten die op een militaire fabriek waar tanks worden gemaakt zijn beland. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Defensie zegt dat tegen het persbureau Tass.

De woordvoerder zegt dat er zestien doelen zijn geraakt met heel nauwkeurige raketten. Daarbij zouden uitrusting, magazijnen en wapenopslaglocaties van de Oekraïners zijn vernield.

Het ministerie zegt ook dat er een reparatiewerkplaats voor militaire uitrusting in de zuidelijke stad Mykolajiv werd geraakt. Onduidelijk is of er slachtoffers zijn gevallen bij de beschietingen.

Britse geheime dienst: Russen blazen bruggen op om bevoorrading moeilijker te maken

Het Russische leger heeft opzettelijk een deel de infrastructuur in Oekraïne vernietigd, melden de Britse geheime diensten in hun dagelijkse update over de veiligheidssituatie in Oekraïne. De Russen hebben bij hun terugtrekking uit de regio rond Kiev bruggen opgeblazen en wegen en andere infrastructuur vernield.

Volgens de Britten heeft het Russische leger op veel plekken landmijnen gelegd en zijn er voertuigen midden op de weg achtergelaten om de doorgang te versperren. Op die manier wordt de aanvoer van hulpgoederen voor de lokale bevolking moeilijker gemaakt.

Zo is er in de stad Tsjernihiv, ten noordoosten van Kiev, nog maar één voetgangersbrug over de rivier Desna heel gelaten. Alle andere verbindingen zijn vernield, stellen de Britten.

Een Russische tank ligt naast een brug in Tsjernihiv

Oorlog in Europa, komt er een nieuwe dienstplicht?

Zodra je 17 bent, valt er een brief op de mat. Afzender: minister van Defensie, inhoud: informatie over de dienstplicht. Maar hoe zit dat eigenlijk? NOS op 3 legt het uit.

Oorlog in Europa, komt er een nieuwe dienstplicht?

Opnieuw explosies in Kiev en Lviv

Er zijn vannacht opnieuw explosies geweest in de Oekraïense hoofdstad Kiev en in de westelijke stad Lviv. Onduidelijk is of daarbij slachtoffers zijn gevallen. Mogelijk gaat het om tegenacties na het tot zinken brengen van de Russische oorlogsbodem de Moskva in de Zwarte Zee.

Volgens kolonel Han Bouwmeester, universitair hoofddocent militaire strategie aan de Nederlandse Defensie Academie, is dat moeilijk te zeggen, omdat zich in beide steden ook nog militaire doelen bevinden. "Het heeft ook een symbolische waarde. Kiev is de hoofdstad, het is de plaats waar president Zelensky regeringsleiders ontvangt. Het is ook beeldvorming." Die wordt voor de Russen ook moeilijker doordat is gebleken dat de omsingeling van Kiev militair niet haalbaar was, zegt Bouwmeester in het NOS Radio 1 Journaal.

"Ze gaan zich nu helemaal op het zuiden richten. Eind 18de eeuw liet Catharina de Grote dat gebied ook al veroveren, het nieuwe Rusland. Als Poetin daar een mooi verhaal van maakt, zou dat heel glorieus gebracht kunnen gaan worden in Rusland, maar dan moet hij wel eerst de Donbas-regio en het zuidelijke gebied veroveren."

Hand van Dvornikov

Gisteren kondigden de Russen aan dat ze langeafstandsbommenwerpers gaan inzetten. "Dat zijn Toepolevs, de TU-22M3, door de NAVO aangeduid als Backfires. Dat zijn wat grotere toestellen, die niet aan echte luchtgevechten kunnen deelnemen. Daarom is men aanvankelijk terughoudend geweest om die in te zetten. Die gaan nu met grote bomladingen naar Marioepol."

Volgens Bouwmeester zal daarmee de hand van de Russische commandant Aleksander Dvornikov te zien zijn. "Dat is de man van het zuidelijke militaire district. Die is van het zware geschut, dat was ook de tactiek in Syrië. Hij heeft een meedogenloos karakter. Hij heeft direct het vliegveld van Idlib veroverd, zodat Aleppo veroverd kon worden. Dat zullen we gaan terugzien de komende weken als de Donbas veroverd gaat worden."

'Britten trainen Oekraïense militairen in Kiev'

Britse commando's hebben de afgelopen twee weken officieren van twee Oekraïense bataljons getraind in de buurt van Kiev. Dat zeggen Oekraïense commandanten tegen The Times. De Oekraïners kregen training in het gebruik van antitankwapens die de Britten naar het oorlogsgebied stuurden.

Dat de Britten nu in Oekraïne zijn, was niet bekend. Voorafgaand aan de invasie haalde het Verenigd Koninkrijk, net als andere westerse landen, militaire instructeurs weg uit Oekraïne. Premier Johnson wilde voorkomen dat de militairen in gevecht zouden raken met het Russische leger, waardoor de NAVO ook betrokken zou raken bij de oorlog.

Duizenden op straat voor pro-Russische betoging in Servië

Duizenden betogers zijn in de Servische hoofdstad Belgrado de straat op gegaan om hun steun aan Rusland en president Poetin te betuigen. Historisch heeft Servië goede relaties met Rusland. Bij de betoging droegen mensen foto's van Poetin en T-shirts met een letter 'Z', het symbool van de Russische invasie in Oekraïne.

Pro-Russische betoging in Servië

'Oekraïne scant gezichten omgekomen Russen'

De Oekraïense autoriteiten gebruiken Amerikaanse gezichtsherkenningssoftware om gesneuvelde Russische militairen te identificeren en hun familie in te lichten, schrijft The Washington Post. De krant noemt het "een van de gruwelijkste toepassingen van deze technologie tot nu toe". Experts noemen het psychologische oorlogsvoering en vragen zich af of het averechts zal werken.

Het omstreden bedrijf Clearview AI biedt Oekraïne zijn diensten sinds vorige maand gratis aan, nadat Rusland had beweerd dat krijgsgevangen genomen militairen acteurs waren of oplichters. Het bedrijf heeft een enorme database aangelegd met 20 miljard foto's van sociale media, waaronder het Russische VKontakte. Die praktijk is controversieel: gebruikers is niet gevraagd of hun afbeeldingen verzameld mogen worden.

De software wordt gebruikt bij controleposten en om plunderende militairen te identificeren, maar een groep hackers gelieerd aan de overheid scant ook foto's van gesneuvelde militairen. Er is al meer dan 8600 keer gezocht, wat 582 identificaties heeft opgeleverd, zelfs bij verminkte gezichten. Via sociale media wordt dan geprobeerd met geliefden in contact te komen om de afbeeldingen op te sturen.

De hackers hopen met berichten over doden het moreel in Rusland te breken en onrust aan te wakkeren. Experts waarschuwen dat het ook juist de haat tegen Oekraïne kan vergroten. Ook zouden bondgenoten deze praktijken onkies kunnen vinden.

'Helft Nederlanders past energieverbruik aan'

Bijna de helft van de Nederlanders past het energieverbruik aan vanwege de oorlog in Oekraïne. 46 procent van de duizend mensen die voor het AD werden ondervraagd zet de verwarming een graadje kouder, zoals het kabinet had aangeraden. Een derde pakt minder vaak de auto, bijna net zo veel mensen douchen korter. Bijna een kwart overweegt zonnepanelen aan te schaffen, evenveel mensen zien isolatie als de oplossing.

De bereidheid tot aanpassing is het grootst onder 65-plussers, jongeren zeggen minder vaak maatregelen te nemen. De krant noemt het opmerkelijk dat meer dan een derde zegt helemaal niets te doen en dat ook niet van plan is. Dat zijn dan vooral mensen die het nieuws over de oorlog in Oekraïne niet volgen.

Vrouw Medvedtsjoek weet niet waar man is

De vrouw van 'Poetins grootste vriend in Oekraïne' weet niet waar haar man is. Op een persconferentie in Moskou zei de echtgenote van de pro-Russische politicus Viktor Medvedtsjoek dat er geen contact meer met hem is geweest sinds hij deze week werd opgepakt.

Medvedtsjoek is de leider van de belangrijkste oppositiepartij in Oekraïne. Hij werd aan het begin van de oorlog onder huisarrest geplaatst maar ontsnapte na enkele dagen. Eerder deze week publiceerde Oekraïne twee foto's van hem in handboeien om te bewijzen dat hij opgepakt was. President Zelensky zei hem te willen ruilen voor krijgsgevangenen.

"We weten niet waar mijn man momenteel verblijft. Dat maakte correcte juridische bijstand of medische hulp onmogelijk", zei Medvedtsjoeks vrouw. Ze betichtte de Oekraïense overheid ervan haar man te martelen: blauwe plekken en sporen van bloed op zijn hoofd zouden daarop wijzen. "Geen twijfel dat hij in die eerste uren na zijn arrestatie is geslagen." De Oekraïense veiligheidsdienst SBU wilde niet ingaan op de beschuldigingen.

'Oekraïense delegatie naar VS'

De Oekraïense premier Sjmyhal bezoekt volgende week met een delegatie de Amerikaanse hoofdstad Washington. Op basis van anonieme bronnen schrijft persbureau Reuters dat de afvaardiging een bijeenkomst van het IMF en de Wereldbank zal bijwonen. Daar staat de situatie in Oekraïne hoog op de agenda.

Het bezoek is nog niet officieel bevestigd, maar een bron bevestigt tegen persbureau AP dat ook de minister van Financiën en de voorzitter van de centrale bank meegaan.

De Wereldbank werkt aan een steunpakket van 1,5 miljard dollar voor Oekraïne. Het IMF faciliteert internationale donoren die het land financieel willen steunen.

Zelensky: ruim 2500 militairen gesneuveld

Er zijn aan Oekraïense zijde al tussen de 2500 en 3000 militairen gesneuveld, zegt president Zelensky in een gesprek met CNN. Ook zijn er ongeveer 10.000 gewonden geteld, "waarvan het nog maar de vraag is hoeveel er zullen overleven", volgens Zelensky. Hoeveel burgerslachtoffers er zijn gevallen is moeilijker te zeggen doordat communicatie met belegerde steden gebrekkig verloopt.

Volgens Zelensky zijn de Russische slachtofferaantallen veel hoger: 19.000 tot 20.000. Dat aantal is vele malen groter dan het laatste officiële dodental dat Moskou bekendmaakte, tot 25 maart zouden er 1351 militairen zijn gesneuveld. Geen van de aantallen is onafhankelijk te bevestigen. Beide partijen hebben er belang bij de eigen verliezen zo klein mogelijk af te schilderen en die van de vijand te overdrijven.

Vaticaan past kruisweg aan na kritiek uit Oekraïne

Het Vaticaan heeft een gedeelte van de kruisweg in Rome aangepast na commentaar uit Oekraïne. Als teken van verbroedering namen twee vriendinnen uit Oekraïne en Rusland samen een stuk van de ceremonie op Goede Vrijdag op zich, maar er was vooraf kritiek op de tekst die ze daarbij zouden uitspreken.

Katholieken staan tijdens het lopen van de kruisweg stil bij het lijden en de dood van Jezus. In aanwezigheid van paus Franciscus werden bij de processie door het Romeinse Colosseum verbanden gelegd met hedendaags lijden, zoals de immigratiecrisis en de oorlog in Oekraïne. De vriendinnen Irina en Albina zouden daarbij spreken over verzoening tussen hun beide thuislanden.

De aartsbisschop van Kiev vond dat woord niet passen "omdat we in afwachting zijn van een tweede, nog bloedigere aanval van Russische troepen". Hij vond de tekst daarom "aanstootgevend". Ook de Oekraïense ambassadeur bij de Heilige Stoel vond de tekst ongepast.

Hoewel het Vaticaan niet reageerde op de kritiek bleek tijdens de mis dat de tekst was geschrapt. In plaats daarvan riepen beide vrouwen op tot zwijgend gebed. "Geconfronteerd met de dood is stilte het meest veelzeggend." De paus riep in zijn eigen opmerkingen op tot vergiffenis. "Laat tegenstanders elkaar de hand drukken zodat ze beiden vergeven kunnen worden. Laat eendracht de plek innemen van haat."

Het was voor het eerst sinds het uitbreken van de coronapandemie dat de 'via crucis' weer als traditioneel kon worden gehouden. Er waren enkele duizenden pelgrims op afgekomen.

Oekraïense en Russische vriendinnen mogen niet spreken in Rome

Oekraïense en Russische vriendinnen mogen niet spreken in Rome

2864 mensen geëvacueerd uit diverse Oekraïense steden

Gisteren zijn 2864 mensen geëvacueerd uit steden in Oekraïne, meldt vicepremier Irina Verestsjoek op Telegram. Van hen reisden 2131 mensen met eigen vervoer vanuit steden als Berdjansk en Melitopol naar Zaporizja. 363 mensen wisten weg te komen uit de zwaar belegerde stad Marioepol.

De openbare aanklager in Oekraïne heeft gezegd dat Rusland een dag eerder bussen met evacués heeft beschoten. Het gebeurde in een dorpje ten zuiden van Charkov, in het noordoosten van Oekraïne. Er zouden zeven mensen zijn omgekomen en nog eens 27 raakten gewond, meldt de BBC.

Welkom

Welkom in het liveblog van zaterdag 16 april over de oorlog in Oekraïne, het liveblog van gisteren is via deze link terug te vinden.