De woning in Grevenbicht waar het 73-jarige slachtoffer werd gevonden
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

14 jaar cel en tbs geëist voor doden tweede echtgenote in Grevenbicht

Het Openbaar Ministerie eist veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen een 74-jarige man uit het Limburgse Grevenbicht voor het doden van zijn echtgenote. Hij zou haar hebben gewurgd om te voorkomen dat zij erachter kwam dat hij veel schulden had.

De man zat eerder al een celstraf van acht jaar uit voor het doden van zijn eerste echtgenote in 1997. Hij wurgde haar toen met een stropdas om te voorkomen dat zij zijn schulden zou ontdekken. "Dan, 24 jaar later, herhaalt de situatie zich. De verdachte zocht geen hulp en verdoezelde weer alles. Hij liep in dezelfde fuik als jaren daarvoor", aldus het OM.

In september vorig jaar keek de verdachte met zijn 73-jarige vrouw een televisieprogramma over deurwaarders. Het slachtoffer zei toen dat ze hoopte dat die deurwaarders nooit bij hen aan de deur zouden staan.

Volgens justitie was dat het moment waarop er iets bij de verdachte knapte. "De verdachte pakte haar sjaal, liep naar haar toe en wurgde haar." Ook de hond van het stel werd gedood. "De hond keek toe en die moest vervolgens 'mee' met de echtgenote", aldus justitie.

Financiële problemen

Net als in 1997 kampte de man met veel schulden, schrijft 1Limburg. "Wat er toen met mij gebeurde, is schandalig. In- en intriest", verklaarde de verdachte tijdens de zitting. "Ik weet niet wat ik daarna deed, het voelde als een explosie in mijn hoofd. Later ontdekte ik dat ze niet meer ademde."

Uit psychiatrisch onderzoek is komen vast te staan dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. Volgens 1Limburg wist het slachtoffer net als de eerste echtgenote nooit precies hoe ernstig de financiële situatie van de verdachte was. "Ik dichtte het ene gat met het andere, maar dat wilde ik zo veel mogelijk bij haar weghouden", aldus de man.

Van voorbedachten rade lijkt volgens het OM geen sprake, omdat niet vast is komen te staan dat er sprake was van een vooropgezet plan. "Dat een verdachte, die voor het overige volledig normaal lijkt te functioneren in de samenleving, zo uit het niets over kan gaan tot excessief geweld, is zeer zorgelijk", aldus justitie.

"De samenleving dient behoed te worden tegen dergelijk gedrag. Zeker omdat het niet alleen bij het geweld naar zijn echtgenote toe gebleven is. Hij heeft immers ook hun gezamenlijke hond gedood, een uiterst agressieve en gewelddadige actie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl