NOS Voetbal

Portugal maakt einde aan sprookje Noord-Macedonië en gaat met Polen naar WK

Portugal maakt einde aan sprookje Noord-Macedonië en gaat naar WK

Portugal heeft zich geplaatst voor het wereldkampioenschap. Stuntploeg Noord-Macedonië werd met 2-0 verslagen. Ook Polen gaat naar Qatar, dankzij een zege op Zweden. Zlatan Ibrahimovic ontbreekt zodoende op het WK.

Noord-Macedonië zorgde vorige week voor een megastunt door Italië uit de play-offs te knikkeren. Alleen Portugal stond plaatsing voor Qatar en een ultiem voetbalsprookje nog in de weg. Maar in Lissabon bleef het Portugal van Cristiano Ronaldo ijskoud en maakte het aan de Noord-Macedonische WK-droom een einde.

Betere ploeg

De Portugezen van trainer Fernando Santos, die al vijf keer eerder een land naar een eindtoernooi loodste, was vanaf de aftrap de betere ploeg.

Na een kwartier spelen kreeg Ronaldo de eerste kans van het duel, maar zijn schot ging net naast. Even later was het Bruno Fernandes van Manchester United die de score opende met een bekeken schot.

Na rust behield Portugal controle over het duel. Noord-Macedonië was niet bij machte om aanvallend een vuist te maken. Na ruim een uur zorgde Bruno Fernandes met zijn tweede treffer van de avond voor de beslissing.

Polen efficiënter

Ondertussen speelde Polen thuis tegen Zweden, dat vorige week Tsjechië had uitgeschakeld. Polen was automatisch geplaatst voor de beslissende play-off. Dat kwam doordat Rusland vanwege de oorlog geschorst werd door de FIFA.

Polen naar WK in Qatar ten koste van Zweden

Ibrahimovic begon bij de bezoekers op de bank. Zweden was in de eerste helft iets gevaarlijker dan de Polen, maar in de afronding werd meermaals gefaald.

Kort na rust liet Robert Lewandowski zien hoe het wel moet, toen hij vanaf elf meter de Zweedse doelman Robin Olsen passeerde. Een minuut of tien later schoot Piotr Zielinski de 2-0 binnen.

Zo zijn twee van de drie Europese play-off-winnaars bekend. In de zomer spelen Oekraïne en Schotland nog tegen elkaar. Die wedstrijd werd door de oorlog uitgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl