NOS Wielrennen

Van der Poel is 65 kilometer in de aanval, strandt en wint alsnog: 'Heb me wel vermaakt'

Mathieu van der Poel heeft de vierde etappe van de Settimana Coppi e Bartali naar zijn hand gezet. Op een lastig parcours rond het Toscaanse Montecatini reed Van der Poel op 70 kilometer solo naar een kopgroep van zes en probeerde in de slotronde in zijn eentje het op hol geslagen peloton voor te blijven.

Dat lukte net niet: op vijf kilometer voor de streep werd hij ingerekend. Dat was het dan, zou je zeggen. Niet bij Van der Poel.

In de sprint van een uitgedund peloton bleek hij toch de snelste. "Dit is hoe ik graag wil koersen", zei Van der Poel na afloop. "Ik heb me wel vermaakt vandaag."

Eigenlijk wilde Van der Poel zijn rentree maken in de Italiaanse wielerweek en zo zijn vorm aanscherpen voor de grote voorjaarskoersen. Die rentree werd vervroegd en in Milaan-Sanremo verraste Van der Poel meteen met de derde plaats.

Solo naar de kopgroep

De vijfdaagse rittenkoers is van minder belang, maar in de openingsrit ging Van der Poel meteen voor de winst. Toen lukte het hem echter niet om de koplopers Mauro Schmid (QuickStep) en Eddie Dunbar (Ineos) in te rekenen.

In de vierde etappe van en naar Montecatini (158,7 kilometer) liet Van der Poel, voldoende opgeladen na twee relatief rustige dagen in de bergen, niets aan het toeval over. Na vier plaatselijke ronden met een klimmetje rond Montecatini Terme kregen de renners de lange Monte Goraiolo (15 kilometer à 4,8 procent) voor de wielen.

In de afdaling ging Van der Poel in zijn eentje op zoek naar zes koplopers en binnen de kortste keren had hij het gat van zo'n 2 minuten gedicht.

Even duldde Van der Poel medevluchters Luc Wirtgen (Bingoal), Samuele Rivi (EOLO-Kometa) en Garioso nog in het wiel, maar op de laatste beklimming van de plaatselijke Vico (3,2 kilometer á 5,4 procent) knalde hij ze allemaal uit het wiel.

Toch was de zege nog niet zeker, want het peloton met klassementsleider Dunbar en eerdere etappewinnaars Ethan Hayter en Ben Tulett (allen Ineos) naderde snel.

Ingerekend

Op vijf kilometer van de finish werd Van der Poel in de kraag gevat. Uitgerekend Schmid en de Italiaan Nicolo Conci (Lotto-Soudal) probeerden de sprint nog te voorkomen met een late aanval, maar in de laatste kilometer werden zij ook ingerekend.

En dus kwam het op een sprint aan, waarin Van der Poel duidelijk te snel was voor Hayter en de Belg Rémy Mertz (Bingoal).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl