NOS Nieuws

Bedroefde reacties overlijden Paulusma: 'Markante weerman'

Van verschillende kanten wordt bedroefd gereageerd op het overlijden van weerman Piet Paulusma. Hij overleed op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Zijn directeur bij Omroep Max, Jan Slagter, noemt het "ongelooflijk dapper" hoe Paulusma zijn ziekte heeft ondergaan en tot op het laatst doorging met werken. "Zolang het nog ging, wilde hij door met werken. Donderdag presenteerde hij voor het laatst op tv, vrijdag was hij nog te horen op de radio. Het is vreselijk verdrietig dat we hem nooit meer zijn kenmerkende uitsmijter oant moarn horen zeggen."

Het KNMI noemt Paulusma "een gewaardeerde meteorologische partner". NOS-weervrouw Willemijn Hoebert prijst de gedrevenheid van haar collega. "Een markante weerman, vol passie."

Paulusma begon zijn carrière bij de regionale omroep van Friesland, Omrop Fryslân. Daar heerst grote verslagenheid, zegt eindredacteur Sybren Terpstra. Hij kende Paulusma meer dan 40 jaar.

"In de 36 jaar dat hij weerman was bij Omrop Fryslân, heeft hij nooit verzaakt", zegt Terpstra tegen Omrop Fryslân. "In de eerste jaren was er geen vervanger en presenteerde hij het weer zelfs op zijn vakantie, vanaf de camping. Later kreeg hij een vaste vervanger op de radio en sinds een paar jaar nam zijn dochter Martsje het weerbericht op televisie geregeld van hem over."

Friezen reageren op het overlijden van Piet Paulusma:

Friezen over het overlijden van Piet Paulusma: 'Hij was een icoon'

Oant moarn

In 1996 werd Paulusma de vaste weerman van SBS6. In Piets Weerbericht kwam hij iedere dag vanaf een andere buitenlocatie in het land met de weersverwachting.

"Zo werd hij een promotor van Fryslân en de Friese taal", zegt Terpstra. "Zijn dagelijkse oant moarn werd een begrip in heel Nederland."

Paulusma was een ongekende ambassadeur voor de provincie Friesland, zegt ook Omrop Fryslân-hoofdredacteur Ingrid Spijkers:

'Er is niemand die Friesland zo gepromoot heeft als Piet Paulusma'

De Friese commissaris van de koning, Arno Brok, zegt ook dat Paulusma een ambassadeur was voor Friesland en de Friese taal. "Zijn weerbericht was decennialang een ankerpunt op de dag", aldus Brok.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl