De uitzending van 14 maart

Verder gepraat en gevochten

Vandaag onderhandelden Oekraïne en Rusland verder, maar schoven hun gesprekken op naar morgen. De gevechten gaan ondertussen onverminderd door.

In de steden die al ingenomen zijn, lijken de Russen andere tactieken in te zetten om de protesterende en opstandige Oekraïense bevolking in bedwang te houden. Uit de bezette stad Cherson komen verontrustende berichten over terreur tegen lokale politici. Mensen die niet met de Russen willen samenwerken worden opgepakt, bedreigd of ontvoerd, zeggen ze daar.

'Alles stond in brand, mijn hart is gebroken'

Gaat de Groningse gaskraan weer verder open?

Eigenlijk zou de gaskraan in Groningen steeds verder dichtgaan. Maar na de Russische inval in Oekraïne is er toch bereidheid onder de Groningers om de gaswinning weer op te schroeven, bleek uit een enquête van Dagblad van het Noorden.

Vandaag stuurt minister Jetten voor Klimaat en Energie een brief naar de Kamer over de leveringszekerheid van gas na de Russische inval. En staatssecretaris van mijnbouw Hans Vijlbrief informeert het parlement over de hoeveelheid gas die Groningen zou kunnen leveren. Hij zit vanavond bij ons in de studio om de situatie te bespreken.

Oekraïne en Rusland vechten én onderhandelen verder

De strijd in Oekraïne woekert voort. Ondertussen gaan ook de onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland verder. En er zijn vandaag besprekingen tussen de Verenigde Staten en China over de situatie in Oekraïne.

Steeds meer Westerse bedrijven vertrekken uit Rusland. Vannacht om 12 uur ging bijvoorbeeld Instagram uit de lucht. Wat merken "gewone" Russen ervan dat hun land steeds verder afgesloten wordt?

We bespreken de ontwikkelingen met Oost-Europa-deskundige aan Instituut Clingendael Bob Deen.

Kan Moldavië de vluchtelingenstroom aan?

Zijn wij de volgende? Die vraag leeft in Moldavië sinds de Russische inval in Oekraïne. In het oosten van het land ligt immers het republiekje Transnistrië, dat zich in de jaren 90 onafhankelijk verklaarde van Moldavië en sterke banden heeft met Rusland.

Nu al zijn de gevolgen van de inval duidelijk te merken in Moldavië, want er is een enorme vluchtelingenstroom op gang gekomen richting het relatief kleine buurland van Oekraïne. Kan Moldavië dat wel aan?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl