Jussie Smollett in de rechtbank in Chicago
NOS Nieuws

150 dagen cel voor acteur Jussie Smollett, voor liegen over mishandeling

De Amerikaanse acteur Jussie Smollett is veroordeeld tot 150 dagen celstraf en een geldboete van 120.000 dollar voor het doen van een valse aangifte van een racistische en homofobe aanval. Dat heeft een rechter in Chicago bepaald, nadat een jury de acteur in december al schuldig had bevonden.

De openbaar aanklager eiste eerder een gevangenisstraf en een boete van 130.000 dollar (118.000 euro), die aan de stad Chicago zou moeten worden betaald. Volgens de aanklager heeft zijn aanklacht de stad veel tijd en geld gekost. Daarnaast benadrukte hij dat "echte slachtoffers van haatmisdrijven" de dupe zijn van de valse aangifte.

De 39-jarige Smollett heeft tijdens de zitting wederom ontkend dat hij de aanval in scene heeft gezet. "Ik ben onschuldig. Ik had al lang geleden kunnen zeggen dat ik schuldig ben", riep hij toen hij na het vonnis werd weggeleid uit de zaal.

Kijk hier naar de reactie van Smollett na het horen van het vonnis:

Smollett: 'Ik ben onschuldig en niet suïcidaal'

De acteur meldde zich in januari 2019 bij de politie. Hij zei dat hij was mishandeld door twee mannen die racistische en homofobe opmerkingen tegen hem maakten. Dat gebeurde voor het zicht van een beveiligingscamera.

De twee mannen bekenden later dat ze 3500 dollar hadden gekregen van Smollett om de mishandeling in scene te zetten.

'Alles verloren'

Smolletts advocaat vroeg de rechter om alleen een taakstraf op te leggen. Hij zei dat Smollett "bijna alles heeft verloren". De zaak kostte Smollett zijn rol in de tv-serie Empire. In de rechtszaal zei hij al eerder dat hij zichzelf financieel niet meer kan onderhouden.

De 92-jarige grootmoeder van Smollett heeft ook gesproken in de rechtszaal. Zij vroeg de rechter om geen celstraf op te leggen. "Als u dat doet, stuur me dan met hem mee, oké?". Ook de broer van Smollett pleitte tegen een gevangenisstraf. "Naar mijn bescheiden mening is hij volkomen onschuldig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl