Oekrainese vluchtelingen worden tijdelijk opgevangen in een sporthal in Rotterdam-Zuid
NOS NieuwsAangepast

Meer opvanglocaties voor Oekraïners: cruiseschepen, hotels en vakantieparken

In heel Nederland worden meer opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen geopend. Onder andere cruiseschepen, hotels en vakantieparken worden beschikbaar gesteld om vluchtelingen op te vangen. Daarmee wordt volop gehoor gegeven aan de oproep van het Rijk aan de 25 veiligheidsregio's om elk 2000 opvangplekken te regelen.

In Amsterdam komen deze week in totaal 900 plekken beschikbaar. Onder meer op twee schepen die bij het Java-eiland komen te liggen en in een hotel. Tot nu toe had de stad ruimte voor maximaal 300 vluchtelingen, inmiddels ligt het totaal op 1500. De gemeente zegt tegen NH Nieuws door te blijven zoeken naar nieuwe opvanglocaties.

Om de vluchtelingenstroom in goede banen te leiden is er vanaf vandaag een coördinatiecentrum in de RAI. Daar kunnen vluchtelingen zich melden voor een opvangplek. Ondertussen wordt er een sporthal gereedgemaakt voor noodopvang. Die locatie zal gebruikt worden als er in een keer een groot aantal Oekraïners aankomt en er niet voldoende ruimte is in hotels.

Amsterdam werkt samen met hulporganisaties voor het opzetten van psychosociale zorg, dagbesteding, onderwijs en uitzicht op werk. Ook heeft de stad een site gelanceerd waar mensen vraag en aanbod van hulpacties kunnen coördineren.

In het MECC Maastricht is plek gemaakt om 400 vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. De beschikbare hal wordt een doorstroomlocatie, waar vluchtelingen die in Limburg aankomen naartoe worden doorverwezen en een paar dagen verblijven:

'Het gaat om veel meer dan alleen maar een bedje'

Ook het Overijsselse Heino gaat Oekraïense vluchtelingen opvangen. In totaal komen er vanaf vrijdag 900 opvangplekken. Daarvoor is Summercamp Heino beschikbaar, waar normaal gesproken school- en zomerkampen gehouden worden.

Over twee weken moet het aantal plekken weer worden afgeschaald. Een deel van de huisjes is dan al gereserveerd. Vanaf 25 maart is er nog plek voor zo'n honderd Oekraïners, aldus RTV Oost.

Arnhem maakt vandaag bekend 350 Oekraïense vluchtelingen op te vangen op twee cruiseschepen, vlak bij de Nelson Mandelabrug. Mogelijk komen de eerste Oekraïense vluchtelingen vanavond al aan op de boot, zegt de woordvoerder van de gemeente Arnhem tegen Omroep Gelderland.

In Eindhoven wordt morgen een zogenaamde doorstroomlocatie geopend. Alle vluchtelingen die naar Eindhoven komen, melden zich voortaan eerst bij het kantoorgebouw Microlab op Strijp-S. De doorstroomlocatie is geschikt voor honderd mensen. Vluchtelingen kunnen hier een aantal dagen blijven tot zij geregistreerd zijn en er tijdelijke huisvesting voor ze is, vertelt een coördinator aan Omroep Brabant.

Advertentie via Ster.nl