Een gevoelig dossier in veel gemeenten is het vraagstuk windmolens. En dan vooral de vraag waar ze moeten komen. De kwestie heeft vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgende week een nieuwe dimensie gekregen door de oorlog in Oekraïne. De Europese Commissie maakt gisteren bekend sneller van gas en olie uit Rusland af te willen.
Dat merken lijsttrekkers op campagne. Bijvoorbeeld in Oss is de komst van windmolens in de Lithse Polder een groot verkiezingsthema. De lokale partij Voor de Gemeenschap (VDG) ging "tandenknarsend" akkoord met negen of tien windmolens op die plek, zegt lijsttrekker Frank den Brok. Hij vindt het een lastig onderwerp op campagne. "Maar kiezers lijken door de oorlog wel meer te accepteren dat er windmolens moeten komen."
De weerstand in Oss is nog altijd groot. De SP is de grootste partij in Oss en is tegen de windmolens, vanwege zorgen over de volksgezondheid. Lijsttrekker Jan Zoll vindt weliswaar dat de energietransitie nog sneller moet vanwege de oorlog, maar wil de windturbines niet in de Lithse Polder. De plaatselijke SP is voor meer zonnepanelen op daken en meer wind op zee.
Frank den Brok van de VDG in Oss wijst erop dat zon op daken misschien als een oplossing klinkt maar het niet is. "Die daken zijn niet allemaal van ons, daar leg je niet zomaar zonnepanelen op. Daar komen we er gewoon niet mee."
Ook in Veendam zijn de windmolens een verkiezingsthema in aanloop naar 16 maart. Langs de N33 staan 35 windmolens van bijna 200 meter hoog. Die staan daar tegen de zin van de gemeente.
De plaatselijke afdeling van GroenLinks is tegen de windmolens. "Ik ben niet tegen windenergie maar er is gewoon helemaal geen rekening gehouden met wat mensen hier willen", zegt lijsttrekker Gerie Ebeltjes. Collega Trevor Mooijman van Gemeentebelangen Veendam denkt dat de komst van de windmolens in de gemeente schadelijk is voor het vertrouwen in de politiek omdat de beslissing aan de gemeente is opgelegd.
Waar stemmen we eigenlijk voor bij de gemeenteraadsverkiezingen?
In Oss is GroenLinks wel volmondig voor de komst van de windmolens, maar de partij had ze liever niet allemaal op dezelfde plek gezien. "Wij vinden dat er behalve in de Lithse Polder ook op meer plekken windmolens zouden moeten komen, om de last te verdelen over de gemeente", zegt lijsttrekker Dolf Warris. In Oss doet dit jaar ook de nieuwe partij DDO mee, die heeft als hoofdthema de strijd tegen windmolens.
Genoeg plannen
Tientallen gemeenten zien de komst van windmolens niet zitten. In de zogeheten Regionale Energie Strategieën (RES) is afgesproken wat de zoekgebieden zijn voor de duurzame energie. Het besluit óf er windmolens komen ligt niet bij gemeenten, maar ze hebben wel invloed op wáár ze komen.
Eind vorig jaar becijferde het Planbureau voor de Leefomgeving dat plannen zoals ze zijn gemaakt in de verschillende RES'en ruim voldoende zijn om de klimaatdoelen te halen.
Wil je op het moment dat volgende week de uitslag in de gemeente van jouw keuze definitief bekend is een automatisch geschreven bericht ontvangen? Schrijf je dan in voor de NOS-verkiezingsdienst.