Pavel Sivakov
NOS Wielrennen

Sivakov ruilt Russische wielernationaliteit in voor Franse: 'Gedachten bij Oekraïne'

Wielrenner Pavel Sivakov heeft zijn Russische wielernationaliteit ingeruild voor de Franse. De internationale wielerbond heeft het verzoek van de 24-jarige renner van het Britse Ineos Grenadiers ingewilligd.

Voor Sivakov, die beschikt over de Russische en de Franse nationaliteit, is de oorlog in Oekraïne aanleiding om de procedure te versnellen. "Ik ben compleet tegen de oorlog en mijn gedachten zijn bij het volk van Oekraïne. Zoals de meeste mensen in de wereld hoop ik op vrede en een spoedig einde aan het lijden in de Oekraïne."

Sivakov is de zoon van de Russische oud-wielrenners Aleksej Sivakov en Aleksandra Koljaseva, maar heeft nooit in Rusland gewoond. Hij werd geboren in het Italiaanse San Donà di Piave en groeide op in de Souiech, aan de voet van de Franse Pyreneeën.

Belofte

In 2017 won Sivakov het eindklassement van de Giro d'Italia voor beloften en de Ronde van de Toekomst. Daarmee verdiende hij een contract bij Ineos. Mede door valpartijen en andere fysieke pech heeft hij zijn belofte nog niet waar kunnen maken, al eindigde hij in zijn eerste grote ronde (de Giro van 2019) wel knap als negende.

"Frankrijk is de plek waar ik ben opgegroeid en opgeleid, waar ik verliefd ben geworden op de fiets en waardoor ik ben gaan koersen. Ik wilde al langer voor Frankrijk uitkomen en had een verzoek ingediend bij de UCI, maar gezien de situatie in Oekraïne heb ik er extra vaart achter willen zetten. Ik dank de UCI en Ineos Grenadiers voor hun steun".

Na de Russische inval in Oekraïne nam Sivakov al stelling tegen het oorlogsgeweld.

Dinsdag besloot de UCI naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne dat nationale wielerploegen van Rusland en Belarus niet meer welkom zijn bij wedstrijden in alle wielerdisciplines.

Zes commerciële ploegen die op een Russische dan wel Belarussische licentie uitkomen kregen een startverbod. Dat geldt onder meer voor de procontinentale ploeg Gazprom-RusVelo.

Die ploeg vierde vorige week nog successen in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten, de eerste WorldTour-wedstrijd van dit seizoen. Zo won de Tsjech Mathias Vacek, kort na de Russische inval in Oekraïne, de zesde etappe voor de Russische formatie.

Russische of Belarussische renners in buitenlandse dienst, zoals Sivakov of Aleksander Vlasov (Bora-hansgrohe), worden op individuele basis niet uitgesloten van internationale wielerwedstrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl