NOS NieuwsAangepast

Shell trekt zich terug uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne

Shell trekt zich terug uit Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. "We zijn geschokt door de verloren levens in Oekraïne, die het resultaat zijn van een zinloze daad van militaire agressie die de Europese veiligheid bedreigt", zegt ceo Ben van Beurden.

Shell heeft onder meer een belang van 27,5 procent in het olie-en gasproject Sakhalin 2 in Rusland, dat wordt uitgevoerd door het Russische staatsbedrijf Gazprom.

Daarnaast financiert het voor ongeveer 10 procent Nord Stream 2, de gaspijpleiding die van Rusland naar Duitsland loopt. Het bedrijf verkoopt de belangen in beide projecten. De ruim vierhonderd tankstations, die volledig eigendom zijn van Shell, blijven wel in het land.

Shell heeft voor zo'n 3 miljard dollar aan bezittingen in Rusland. Het bedrijf verwacht hierop verlies te moeten nemen. "Ons besluit om ons terug te trekken nemen we met volle overtuiging", zegt Van Beurden. "We kunnen en willen niet toekijken."

President Poetin en Shell-baas Ben van Beurden in 2017 in het Kremlin

Het Noorse staatsolie- en gasbedrijf Equinor maakte vandaag al bekend de samenwerking met de Russische oliegigant Rosneft te beëindigen en voorlopig geen nieuwe investeringen meer te doen. Equinor heeft voor 1,2 miljard dollar aan bezittingen in Rusland.

Ook het Britse oliebedrijf BP doet de aandelen in Rosneft van de hand vanwege de inval in Oekraïne. Het gaat om een belang van bijna 20 procent. Door de verkoop moet het bedrijf aan het eind van dit kwartaal ruim 22 miljard euro afschrijven.

"Zoals bij zo veel anderen heeft de ontwikkeling van de situatie in Oekraïne mij diep geschokt", zei BP-topman Bernard Looney gisteren. "Ik leef mee met iedereen die getroffen is." Looney geeft ook zijn positie in de leiding van Rosneft op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl