Kepa Arrizabalaga

Beoogde held wordt schlemiel Chelsea in strafschoppenserie tegen Liverpool

De finale van de Engelse League Cup is uitgedraaid op een penaltydrama voor Kepa Arrizabalaga. De doelman werd door Chelsea-coach Thomas Tuchel vlak voor het einde van de verlenging (0-0) ingebracht voor Édouard Mendy. Kepa stopte daarna geen van de elf Liverpool-strafschoppen en miste zelf de elfde penalty van Chelsea.

Dat er op Wembley in 120 minuten geen goal viel, was een klein wonder. Beide clubs speelden vol op de aanval en kregen de ene na de andere kans. De keepers Mendy en Caoimhin Kelleher hadden echter een topavond.

Uitblinker Mendy

Zo had Mendy al vroeg een miraculeuze redding in huis op een rebound van Sadio Mané en voorkwam Kelleher een goal van Christian Pulisic. Bovendien werden er in het meeslepende duel liefst vier goals afgekeurd wegens buitenspel.

Liverpool heeft de League Cup gewonnen

Zoals Louis van Gaal op het WK van 2014 gokte Tuchel in de 120ste minuut met een keeperswissel en haalde hij uitgerekend uitblinker Mendy naar de kant. Tuchel voorzag blijkbaar een heldenrol voor Kepa in de strafschoppenserie, maar de keuze van de coach pakte in tegenstelling tot die van Van Gaal in 2014 (Tim Krul voor Jasper Cillessen) niet goed uit

Na twintig goed ingeschoten strafschoppen was het de beurt aan Kelleher. Die passeerde Kepa. Toen moest de Spaanse Chelsea-sluitpost zelf achter de bal staan en schoot hij hoog over.

Liverpool veroverde zo voor de negende keer de League Cup.