7 November 2021: Arne Slot en zijn opvolger Pascal Jansen voor Feyenoord-AZ
NOS Voetbal

Slot verwacht warm welkom in Alkmaar: 'Misschien gaan AZ-fans me wel toezingen'

Sinds zijn vertrek bij AZ in december 2020, staat Arne Slot vanmiddag voor het eerst weer als trainer langs de lijn van het AFAS Stadion. Nu heeft hij echter niet AZ, maar Feyenoord onder zijn hoede. "Ik heb niet het idee dat ik massaal ga worden uitgefloten", verwacht Slot.

In de loop van zijn tweede jaar als hoofdtrainer bij AZ werd bekend dat Slot aan het einde van het seizoen, wanneer zijn contract zou aflopen, de overstap ging maken naar Feyenoord. Dat nam de Alkmaarse club hem niet in dank af. Slot werd op non-actief gesteld, net als zijn assistent Marino Pusic, die ook naar Rotterdam vertrok.

Gedeeld kampioen

"Misschien gaan de AZ-fans mij wel toezingen. Ik ben toch gedeeld kampioen met ze geworden, zeg ik een beetje gechargeerd", aldus de glimlachende trainer, die in het voorjaar van 2020 met AZ naast Ajax op de ranglijst stond, toen het seizoen vroegtijdig vanwege het coronavirus werd afgebroken.

De clubs kwamen elkaar eerder dit seizoen al tegen in De Kuip en voor Slot zijn nu "de scherpe randjes er wel vanaf". Feyenoord won toen in de blessuretijd door een doelpunt van Dessers met 1-0.

"Ik kan me wel voorstellen dat spelers van AZ nog liever willen winnen omdat ik coach ben aan de andere kant. En voor supporters geldt ook dat dit een belangrijke wedstrijd is voor de ranglijst."

Toch verwacht hij geen onaangenaam welkom in Alkmaar. "In Rotterdam waren de reacties van de spelers en stafleden van AZ louter positief. Ik denk dat de emotie wat meer bij de buitenwereld zit."

Slot verlengt contract bij Feyenoord: 'Mooie blijk van waardering'

Deze week lichtte Feyenoord de eenzijdige optie in het contract van Slot. Hij staat nu tot en met 2024 onder contract bij de Rotterdamse club.

Technisch directeur Frank Arnesen liet zich lovend uit over de trainer. "We zijn blij met de groei die we zien in de groep, zowel van de ploeg als geheel als van individuele spelers. Dat is onmogelijk los te zien van de manier van spelen die Arne in korte tijd heeft geïntroduceerd bij Feyenoord."

Gezien al die lof zou een nog langere samenwerking tussen Slot en Feyenoord best in het verschiet kunnen liggen. Slot lijkt daar al wel over te hebben nagedacht. "Dat is wel iets dat besproken is. Dit is de eerste stap en later gaan we kijken of we een nog langere samenwerking zien zitten. Voor een gesprek daarover sta ik open."

Perspectief ziet hij in Rotterdam ook op de wat langere termijn meer dan voldoende. "Je wil heel graag doorbouwen. Het is dus logisch dat we kijken of daar ruimte voor is en wat de kansen zijn. Maar voor nu heb ik gewoon nog een tweejarig doorlopend contract."

Topreeks AZ

Sinds de 1-0 nederlaag in Rotterdam op 7 november heeft AZ geen nederlaag meer geleden in de eredivisie. De ploeg van trainer Pascal Jansen is twaalf wedstrijden ongeslagen. Als ook van Feyenoord niet wordt verloren, verbetert Jansen een reeks van Slot uit 2020.

Het geeft hem vertrouwen, hoewel hij de nederlaag uit november in De Kuip niet vergeten is. "Ik ga ervan uit dat we beter voor de dag komen dan in De Kuip. We zijn gegroeid als team, dat is duidelijk."

Jansen over duel met Feyenoord: 'Er zijn altijd wedstrijden die wat specialer zijn'

Ook Jansen begrijpt dat de recente geschiedenis tussen AZ en Feyenoord wat extra spanning met zich meebrengt. "Er zijn altijd wedstrijden die wat specialer zijn. Daar hoeven we niet te krampachtig over te doen. Het heeft wel een iets andere lading, dat was in De Kuip ook zo."

Assistent-coach Pusic barstte toen in grote vreugde uit, maar dat viel niet bij iedereen in goede aarde. Het leek provocerend bedoeld zijn. Jansen ziet dat anders. "Vreugde is heel normaal. Ik vond het vervelender dat we die goal nog tegen kregen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl