Wie stopt AZ? Topdrie is in zicht na 2-1 winst op Heracles

Bekijk de samenvatting van AZ - Heracles Almelo

Wie stopt AZ? Heracles Almelo is er in ieder geval niet in geslaagd. In Alkmaar stuurde AZ de bezoekers met 2-1 terug naar huis. De ploeg van Pascal Jansen blijft maar winnen.

Aan een indrukwekkende reeks van AZ lijkt geen einde te komen. Van de laatste zeventien wedstrijden in alle competities werd geen enkel duel verloren: dertien keer winst, vier keer een gelijkspel. De laatste nederlaag: op 7 november tegen Feyenoord. Het is de langste ongeslagen reeks van AZ sinds een serie van negentien onder trainer Gertjan Verbeek in 2011.

AZ was de baas

Voor rust dicteerde AZ de wedstrijd. Binnen het half uur schoot middenvelder Tijjani Reijnders de thuisploeg met een vuurpijl via de onderkant van de lat op 1-0. Reijnders begon in de basis als vervanger van de geschorste Fredrik Midtsjø. "Hij zat er aardig in, droog op de pantoffel", zei Reijnders na afloop.

Reijnders: 'Tegen Feyenoord wordt heel belangrijk'

Geen vuiltje aan de lucht voor AZ, maar uit het niets kwam Heracles vlak voor rust terug in de wedstrijd. Nikolai Laursen kopte uit een counter snoeihard raak na een perfecte voorzet van Ruben Roosken.

Na rust stelde AZ snel orde op zaken. Yukinari Sugawara zette voor en Vangelis Pavlidis tikte binnen. Op randje buitenspel, dat wel. De VAR had even tijd nodig om de goal goed te keuren: 2-1.

Karlsson probeert het met een halve omhaal

Maar de wedstrijd beslissen, dat lukte AZ niet. Jesper Karlsson was tweemaal - waarvan een keer met een fraaie halve omhaal - dichtbij. De Duitse Heracles-doelman Janis Blaswich keepte heel aardig. De ploeg uit Almelo, die spits Kaj Sierhuis lang moet missen door een knieblessure, drong zelfs nog even aan. Maar het bleek loos alarm.

Topdrie in zicht

Door de overwinning komt de topdrie van de eredivisie in zicht. Feyenoord staat drie punten voor, maar komt zondag nog in actie. Volgende week wacht AZ de eerste serieuze krachtmeting, dan komt Feyenoord namelijk op bezoek.