Demonstranten in Frankfurt am Main roepen op om Rusland uit te sluiten van Swift
NOS Nieuws

Westen zet aantal Russische banken uit betalingssysteem Swift

Een aantal Russische banken wordt afgesloten van het internationale betalingssysteem Swift vanwege de invasie in Oekraïne. Dat hebben de Europese Unie, de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk afgesproken. De maatregel is onderdeel van een nieuw sanctiepakket.

Het uitsluiten van Rusland betekent in feite dat die Russische banken geen toegang meer hebben tot de internationale financiële markten. Banken van over de hele wereld gebruiken het Swift-systeem om gegevens over financiële betalingen uit te wisselen. Eromheen werken is mogelijk, maar dat is wel bijzonder lastig.

De strafmaatregel wordt gezien als de zwaarste sanctie op de Russische invasie in Oekraïne tot nu toe. Welke financiële instellingen precies worden getroffen is nog niet bekend.

De Oekraïense premier Shmyhal bedankte op Twitter de westerse landen voor de nieuwe sancties.

Onder meer de VS en een deel van de EU-landen wilde Rusland volledig de toegang tot Swift ontzeggen, ook wel de nucleaire optie onder de economische sancties genoemd. Met name Duitsland was daarop tegen. Dat land importeert ruim de helft van zijn gas uit Rusland en vreesde dat de levering in gevaar zou komen als Rusland geen gebruik meer zou kunnen maken van Swift. In de Duitse coalitie nam de afgelopen dagen de druk toe om alsnog groen licht te geven.

Het Nederlandse kabinet en een deel van de Tweede Kamer zijn er voorstander van Rusland helemaal los te koppelen van het systeem. Onder meer regeringspartijen VVD en D66 vonden de eerdere sancties van de EU te mager.

Bekijk hier hoe het Swift-systeem in elkaar zit:

'Uitsluiting van Swift zou voor Rusland zwaarste sanctie zijn'

De westerse landen willen ook de tegoeden van de Russische centrale bank bevriezen. Op die manier wordt het moeilijker om de oorlog te financieren, is de gedachte. Het is ook de bedoeling om een groep oligarchen in de omgeving van Poetin af te knijpen.

Europese Commissie-voorzitter Von der Leyen zegt dat het nieuwe sanctiepakket "grote gevolgen" heeft voor Rusland. Het moet het land verder isoleren van de financiële markt, maar het is nog onduidelijk hoe groot de impact precies zal worden. Von der Leyen zei ook dat het wat de EU-leiders betreft niet het laatste sanctiepakket is als Rusland doorgaat met het oorlogsgeweld.

Rusland werkt al jaren aan een alternatief voor Swift, het SPFS-systeem. Daarmee wordt nu 20 procent van de binnenlandse betalingen geregeld, maar als vervanger van Swift is het nog lang niet toereikend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl