NOS Voetbal

VAR frustreert Fortuna, waarna duel kantelt en Cambuur dankzij Boere nog wint

Bekijk de samenvatting van SC Cambuur - Fortuna Sittard

Niets is meer wat het lijkt, sinds de videoscheidsrechter zijn intrede heeft gedaan in het betaald voetbal. Fortuna Sittard leek bij Cambuur op weg naar de zege die het uit de degradatiezone zou helpen, maar de VAR liet het duel kantelen (2-1).

Discussiepunt was niet de overtreding van Martin Angha, die bewust een blok zette bij Cambuur-verdediger Erik Schouten. Daardoor kon Zian Flemming zich bij een corner ontworstelen uit het woud van verdedigers en Charlison Benschop uit de rebound van diens inzet 0-2 maken namens Fortuna.

De vraag zal vooral zijn of er in dit soort situaties moet worden ingegrepen. Schouten protesteerde niet eens na de overtreding en leek verrast dat de VAR hem redde.

Bekijk hieronder de reacties van een woedende Sjors Ultee en scheidsrechter Jannick van der Laan:

En als je dan toch zoals Fortuna in de hoek zit waar de klappen vallen, dan laat het vervolg zich raden. Want nog geen vijf minuten later gleed Tom Boere na een goede actie van Patrick Joosten de gelijkmaker binnen. En een kwartier voor tijd sloeg diezelfde Boere nog een keer toe.

Fortuna leek na de snelle openingsgoal van Deroy Duarte op weg naar zijn derde zege op rij in de eredivisie. Waarmee Willem II zou worden gepasseerd en RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles binnen handbereik kwamen. Maar de Limburgers werden na die opleving dus terug in het moeras geworpen.

Scheidsrechter Jannick van der Laan keurt de 0-2 van Fortuna af

Meteen slopen ook de onzekerheden weer in het spel, vooral bij keeper Yanick van Osch. Met veel moeite en wat hulp van de paal ranselde hij een zwabberbal van Robin Maulun uit zijn doel, waarmee de schade nog beperkt leek te worden.

En bijna was er zelfs Dimitrios Siovas die voor een nieuwe voorsprong voor Fortuna zorgde. De bebaarde krachtpatser had zijn post achterin even verlaten, om de bal van iets buiten de zestien hard tegen de lat te beuken. Paul Gladon zag een inzet acrobatisch door Doke Schmidt van de lijn worden gehaald.

Maar de betere kansen waren voor Cambuur. En na veel seizoenen op het hoogste niveau met weinig wapenfeiten, is de Boere na tal van omzwervingen op zijn 29ste weer in de eredivisie beland. Sinds vanavond als clubtopscorer van Cambuur, met zes goals voor de trotse nummer acht van de eredivisie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl