B-elftal Oranjevrouwen laat Finland kansloos op prestigieus Tournoi de France

Oranjevrouwen verslaan Finland op prestigieus Tournoi de France

De Nederlandse voetbalsters hebben hun tweede duel op het Tournoi de France gewonnen. Na het 1-1 gelijkspel tegen Brazilië van woensdag versloegen ze nu een matig Finland met 3-0.

Dinsdag wacht het laatste duel van het prestigieuze oefentoernooi, tegen gastland Frankrijk. Bondscoach Mark Parsons gebruikt het evenement vooral ter voorbereiding op belangrijke WK-kwalificatiewedstrijden en het EK van komende zomer in Engeland.

Kans voor de wissels

Parsons stuurde elf andere vrouwen het veld in vergeleken met de wedstrijd tegen Brazilië. Sterren als Lieke Martens en Vivianne Miedema kregen rust, nieuwelingen als Daphne van Domselaar (keepster FC Twente), Romée Leuchter (Ajax) en Esmee Brugts (PSV) mochten beginnen.

Parsons mist bovendien Jill Roord, Lynn Wilms, Dominique Janssen, Renate Jansen en Joëlle Smits vanwege de in Frankrijk geldende coronaprotocollen.

De basisopstelling van het Nederlands vrouwenelftal met veel nieuwe namen

De enige ervaren basisspelers waren Kika van Es en aanvoerder Sherida Spitse, en dat was te merken aan het begin van de wedstrijd. Finland staat 28ste op de wereldranglijst, 23 plekken lager dan Nederland. Desalniettemin kwam Oranje niet toe aan het creëren van kansen.

Ook Finland kwam in een winderig Stade Océane in Le Havre niet verder dan een paar ongevaarlijke schoten van afstand en dus viel er weinig te genieten in het begin. Wel kopte een Finse verdediger de bal bijna in eigen doel.

Eerste interlandgoal Dijkstra

Het openingsdoelpunt van de wedstrijd in de 24ste minuut kwam uit het niets. Een voorzet werd door de Finse keeper Myllyoja niet goed verwerkt, waardoor FC Twente-verdediger Caitlin Dijkstra haar eerste interlandgoal kon binnentikken.

Caitlin Dijkstra maakt haar eerste doelpunt in Oranje

Na de goal werd Nederland sterker en dat leverde voor rust de 2-0 op. Een mooie voorzet van Feyenoord-verdedigster Samantha van Diemen werd hard en zuiver binnengekopt door Katja Snoeijs, spits van het Franse Bordeaux.

In de tweede helft ging Nederland door en al snel maakte Snoeijs haar tweede van de wedstrijd: een hard schot van dichtbij na goed doorzetten van Spitse. Voor Snoeijs was het alweer haar negende interlandgoal in haar twaalfde wedstrijd.

Debutant

Leuchter kreeg snel daarna ook een kans maar haar schot werd gered door de keeper. Daarna leek Nederland het wel goed te vinden en kabbelde de wedstrijd voort. Er werd flink gewisseld door beide coaches en bij Nederland was nog ruimte voor een debutant.

De 20-jarige aanvaller Chasity Grant van Ajax viel in de 73ste minuut in voor Romée Leuchter. Er werd verder niet meer gescoord door beide ploegen waardoor het bij 3-0 bleef voor Oranje in Le Havre.

De Oranjevrouwen vervolgen het vierlandentoernooi dinsdag met de laatste wedstrijd tegen gastland Frankrijk. In april moeten de vrouwen aan de bak in de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijden tegen Cyprus en Belarus.