Matthijs de Ligt maakte de 1-0 voor Juventus
NOS Voetbal

Torino speelt Turijnse derby als grote broer, maar Juventus heeft De Ligt

Kleine broertjes willen niets liever dan hun grote broer verslaan. Met dat voornemen begon Torino aan de Turijnse derby in de Serie A tegen Juventus. Maar een boomlange Nederlander uit Leiderdorp verstoorde het plan: 1-1.

Torino voetbalde alsof het de grootste club van de stad is, met lef en agressie. De eerste tien minuten had Juventus niks te zeggen. In een ver verleden was Torino - in 1906 werd de club opgericht door een bij Juventus met ruzie vertrokken oud-voorzitter - ook daadwerkelijk de grootste van Turijn. Van Italië zelfs.

In de jaren veertig won Torino vijf landstitels op rij en groeide uit tot een toonaangevend team in Europa. Maar dat veranderde op 4 mei 1949, toen even buiten Turijn een vliegtuig neerstortte. Aan boord: achttien spelers en zes begeleiders van Torino.

Ze kwamen allemaal om het leven bij de crash. Weg Torino-dynastie.

Opkomst Juventus

Terwijl Torino met puffen en steunen een nieuwe bestaan opbouwde, groeide rivaal Juventus uit tot de Italiaanse en Europese top. Ingrediënten die de inwoners van Turijn jaarlijks een verhitte derby oplevert.

Decennia later is de prijzenkast van Juve nog steeds de grootste van Italië. Maar vorig seizoen ging het mis, won Juventus voor het eerst in negen seizoen de Scudetto niet. En momenteel valt De Oude Dame zelfs buiten de Italiaanse topdrie. Torino voetbalde vrijdagavond alsof het rook dat de grotere broer kwetsbaar is.

Juve-aanvoerder Dybala moest vroegtijdig geblesseerd naar de kant

De Stieren, nummer tien in de Serie A, vochten voor ieder grassprietje, zaten overal kort op en schuwden geen enkel duel. De vedettes van Juve moesten vaak springen voor de enkels. Vrijwel de hele eerste helft was Torino beter. Toch kwam Juve op voorsprong.

Een corner van Juan Cuadrado draaide gevaarlijk naar de tweede paal, waar de 1.90 meter lange Matthijs de Ligt nietsontziend - eigen spits Dusan Vlahovic werd opzij gebeukt - kwam invliegen. Met de sprongkracht van een NBA-basketballer torende de Leiderdorper uit boven de defensie van Torino en kopte hard naar de grond: 1-0.

Aan het spelbeeld veranderde weinig: Torino bepaalde de wedstrijd en drukte Juventus naar achter. Torino verdiende een goal en kreeg hem na ruim een uur spelen. Spits Andrea Belotti volleerde knap de 1-1 achter Juve-doelman Wojciech Szczesny.

'Ik ben een Italiaan'

Juventus zit in zwaar weer. Het voetbal is niet oogstrelend en het kampioenschap is vrijwel uit zicht. En dan zien fans ook nog eens dat sterverdediger De Ligt, wiens contract afloopt in 2024, onderwerp is van transfergeruchten. Juve zou volgens het Italiaanse Tuttosport het contract willen openbreken en aantrekkelijker maken voor de Nederlander.

Deze week dook een filmpje op dat de Juve-fan wellicht gerust stelt: De Ligt met zijn vriendin zingend in de auto. "Ik ben een Italiaan, een echte Italiaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl