De Roon probeert Dybala te stoppen

Italiaans gevecht om CL-plek tussen Atalanta en Juve eindigt onbeslist

Op een koude avond in Bergamo vochten Atalanta en Juventus in een directe confrontatie om de vierde plek in de Serie A, een plek die recht geeft op Champions League-deelname. Atalanta en Juventus deelden de punten, waarmee vooral de ploeg uit Turijn blij mocht zijn.

Een groot spektakel was de partij niet, spannend wel. Toch barstte het duel een kwartier voor tijd na de 1-0 pas echt los. Een enorme pegel van de Oekraïner Roeslan Malinovski, een zwiepend schot vanaf zeker dertig meter, brak het duel open.

Juventus schakelde de laatste tien minuten over op een noodtactiek: vol op de aanval spelen. Vier aanvallers, drie man achterin. Veel meer dan wat ongecontroleerde drukte voorin leek het niet op te leveren, maar Danilo torende diep in blessuretijd hoog boven de defensie van Bergamo uit en kopte de eindstand op het scorebord: 1-1.

Dit is de stand in Italië

Er stonden maar liefst vier Nederlanders op het veld: Marten de Roon, Hans Hateboer en Teun Koopmeiners bij Atalanta, Matthijs de Ligt bij Juve. Vooral Koopmeiners en De Roon waren overal op het veld. Hateboers misser bij een 1-0 voorsprong - zijn volley met links belandde van dichtbij voor open doel op de lat - bleek een dure.

De top-3 raakt voor beide clubs steeds verder uit zicht. Juve en Atalanta (dat een wedstrijd minder speelde) zullen elkaar de rest van het seizoen geen seconde meer uit het oog verliezen. En dan zijn er ook nog twee clubs uit Rome die azen op plek vier.

Nieuwe koploper

Eerder op de dag won AC Milan won met 1-0 van Sampdoria, terwijl uitdagers Inter en Napoli gisteren gelijk speelden (1-1). Dat maken de Rossoneri de grote winnaar van het Italiaanse voetbalweekend, de nieuwe koploper in de Serie A.

AC Milan heeft wel een wedstrijd meer gespeeld dan stadgenoot Inter, maar mag zich in ieder geval voorlopig de beste van stad en het land noemen.

Blijdschap bij de spelers van AC Milan

De rood-zwarte Milanezen kwamen al na acht minuten op voorsprong. Toptalent Rafael Leão nam een lange bal van keeper Mike Maignan goed aan, sneed vervolgens voor zijn tegenstander langs en bracht zichzelf in kansrijke positie. Het was vervolgens een koud kunstje voor de Portugees om de bal binnen te schuiven.

Het vervolg van de eerste helft was niet erg amusant: AC Milan controleerde de wedstrijd en Sampdoria creëerde weinig.

Zelfde spelbeeld

In de tweede helft was het beeld vergelijkbaar. AC Milan kwam nooit serieus in de problemen. Een omhaal van de Franse spits Olivier Giroud, die de geblesseerde Zlatan Ibrahimovic verving, was het hoogtepunt. De inzet werd echter gekeerd door de goed keepende Wladimiro Falcone.