'Geen paniek, bereid je voor', staat op het spandoek
NOS Nieuws

Nederlanders blijven in Oekraïne: 'Ik heb wel een fiets gekocht'

  • Chiem Balduk

    Redacteur online

  • Chiem Balduk

    Redacteur online

Aan de oproep van het Nederlandse kabinet om Oekraïne zo snel mogelijk te verlaten wordt niet door alle Nederlanders gehoor gegeven. Het reisadvies voor het hele land is gewijzigd naar rood, wat betekent dat het te gevaarlijk is om in het land te blijven. KLM heeft alle vluchten van en naar Kiev geschrapt.

Maar volgens de Nederlander Kees Huizinga, die een agrarisch bedrijf in Oekraïne heeft, wordt er in het Westen te paniekerig gereageerd op de oplopende spanningen met Rusland. "Je wordt er wel zenuwachtig van natuurlijk, maar ik ben persoonlijk niet bang", laat hij telefonisch weten. "Het is ook moeilijk voor te stellen dat zoiets zou gebeuren."

Bij zijn bedrijf, op zo'n 600 kilometer van de grens met Rusland, werken ongeveer 400 mensen. Hij woont er al zo'n twintig jaar. "Als je zo veel hebt opgebouwd, ga je niet zomaar weg." Ook zijn Nederlandse en Deense medewerkers denken nog niet aan vertrekken. Desondanks heeft Huizinga er wel over nagedacht: "Ik heb voldoende benzine op voorraad, dus ik kan naar de grens rijden. Ik ken die route inmiddels goed."

Hoewel de Nederlandse ondernemer zijn hoofd koel houdt, laten de ontwikkelingen hem niet onberoerd. "Het is vooral psychisch zwaar, het gaat in je hoofd zitten."

Irritatie bij Oekraïners

Ook de Nederlander Maarten, die al zeven jaar in Oekraïne woont, denkt niet aan vertrekken. "Nederland is misschien wat bang aangelegd, Oekraïners zijn wel wat gewend", zegt hij. De Oekraïense regering riep eerder vandaag alle burgers op kalm te blijven en geen paniek te zaaien. Die boodschap onderschrijft hij.

De alarmerende woorden vanuit het Westen zorgen voor irritatie onder de Oekraïners, zegt Maarten. "Aan de ene kant willen ze ons helpen, maar aan de andere kant laten ze ons in de steek. Daarmee geef je een gemengde boodschap af."

Er is helemaal geen paniek en er wordt ook niet gehamsterd.

Bob Wouda, Platform Samenwerking Nederland-Oekraïne

Hij woont in de buurt van Kiev, in de stad Borispol, waar de nationale luchthaven en een luchtmachtbasis zijn gevestigd. "Ik drink wel eens koffie met vrienden die daar werken en je ziet daar voortdurend de vliegtuigen met militaire goederen landen." In het geval van een groot conflict bestaat het risico dat het vliegveld een doelwit zal zijn, denkt Maarten. "Maar ik denk niet dat een invasie tot Kiev zal reiken; het zal beperkt blijven tot het oosten."

Mocht het toch nodig zijn, dan zal hij naar de westelijke stad Lviv rijden, of naar familieleden met een boerderij, die zelfvoorzienend zijn. "Maar de soep wordt nooit zo heet gegeten als hij wordt opgediend."

Floris Schuring, die al ruim twintig jaar in Oekraïne woont, heeft wel besloten het land te verlaten. Eerder liet hij weten de situatie nog even af te wachten, maar door de recente ontwikkelingen heeft hij nu besloten een vlucht naar Warschau te boeken. "Mocht het luchtruim sluiten of de vlucht vervallen, gaan we met de auto."

Voldoende drinkwater

Het leven in hoofdstad Kiev gaat gewoon door, vertelt Bob Wouda van de Stichting Platform Samenwerking Nederland-Oekraïne. "Er is helemaal geen paniek en er wordt ook niet gehamsterd." De Nederlander woont al zestien jaar in het land en heeft er een leven opgebouwd met zijn Oekraïense vrouw, die in geval van oorlog als reserve-arts kan worden opgeroepen. "Dan ga je niet zomaar naar Nederland."

Wouda houdt met name rekening met een digitale aanval op het land. "Met een grote cyberaanval zou bijvoorbeeld de watervoorziening worden platgelegd. Daar ben ik op voorbereid door voldoende drinkwater in te slaan. Ik heb wel onlangs een fiets gekocht, zodat ik altijd vervoer heb". Ook onderhoudt hij goed contact met de Nederlandse ambassade.

Dichter bij het Russische grensgebied, in de stad Charkov, blijft ook de Nederlands-Oekraïense Tatjana Moerova kalm. Zij heeft vliegtickets om op 23 februari via Kiev terug te vliegen naar Amsterdam en is niet van plan eerder terug te komen. "We houden alles in de gaten en wachten rustig af. Mensen moeten sterk blijven en niet in paniek raken."

Advertentie via Ster.nl