Wekdienst 9/2: Tweede Kamer praat over abortuspil • Shorttrackers in actie
Goedemorgen! Nederlandse militairen in Litouwen krijgen vandaag bezoek van minister Ollongren van Defensie. En op de Olympische Spelen komen de shorttrackers aan het begin van de middag weer in actie.
Vandaag overheerst de bewolking en valt soms wat lichte regen, in het zuiden breekt de zon soms nog even door. Met 9 tot 11 graden is het zacht winterweer.
Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.
Wat kun je vandaag verwachten?
- In de Tweede Kamer is er een debat over de abortuspil. Daarmee kunnen vrouwen een zwangerschap van maximaal 9 weken afbreken. Nu is zo'n pil alleen verkrijgbaar bij de abortuskliniek, maar als het parlement akkoord gaat, kan de huisarts de pil straks ook verstrekken. De verwachting is dat er een meerderheid is voor de wet.
- Minister van Defensie Ollongren brengt een bezoek aan NAVO-bondgenoot Litouwen, omdat Nederlandse militairen daar inmiddels vijf jaar gelegerd zijn. Er vindt een NAVO-ceremonie plaats in het bijzijn van secretaris-generaal Jens Stoltenberg. De ceremonie en het bezoek van Ollongren vallen samen met opgelopen spanningen tussen Rusland en de NAVO over Oekraïne.
- Geen langebaanschaatsen vandaag in olympisch Peking, maar er is genoeg Nederlandse inbreng in de shorttrackhal. Vanaf 12.00 uur komen de shorttrackers in actie. De mannen rijden de 1.500 meter. De vrouwen komen in actie op de 1.000 meter en relay.
Wat heb je gemist?
Het klimaatdoel dat de rechter de Nederlandse overheid heeft opgelegd, is behaald. De uitstoot van broeikasgassen lag in 2020 25,5 procent lager dan in 1990, zo blijkt uit de definitieve cijfers uit de emissieregistratie van het CBS en het RIVM.
Lang was het onduidelijk of het Urgenda-doel door Nederland gehaald zou worden. In 2020 moest de uitstoot van CO2 en andere gassen die bijdragen aan de opwarming van de aarde ten minste met 25 procent zijn verminderd. De Hoge Raad bepaalde dat eind 2019 in een zaak die was aangespannen door duurzaamheidsorganisatie Urgenda.
Ander nieuws uit de nacht:
- 'Opbrengst van extra gas voor Duitsland moet naar Groningen': Als er extra gas moet worden gewonnen in Groningen om aan Duitsland te leveren, dan moet de opbrengst daarvan ten goede komen aan de Groningers. Daarvoor pleiten CDA en ChristenUnie vandaag in het debat over de gaswinning in de Tweede Kamer.
- Universiteit VS schikt opnieuw in misbruikzaak gynaecoloog: 213 miljoen euro: Het bedrag gaat naar 203 vrouwen die door een gynaecoloog van de universiteit van Californië (UCLA) zouden zijn misbruikt.
- Oproep aan agenten om geen boetes uit te delen aan nachthoreca: Zaterdag opent de horeca uit protest tegen het coronabeleid de deuren. De politievakbonden verzoeken hun leden komend weekeinde "zo passief mogelijk" toezicht te houden op het uitgaanspubliek. De bonden vragen verder boa's zich solidair te verklaren met de actie.
En dan nog even dit:
Dertig jaar geleden moesten de 160 inwoners van het Spaanse dorpje Aceredo gedwongen vertrekken, omdat hun dorp onder water kwam te staan door een stuwdam. Door de droogte in Spanje wordt het dorp nu weer zichtbaar:
Fijne woensdag!