Gaswinning in Groningen
NOS Nieuws

'Opbrengst van extra gas voor Duitsland moet naar Groningen'

Als er extra gas moet worden gewonnen in Groningen om aan Duitsland te leveren, dan moet de opbrengst daarvan niet in de staatskas vloeien, maar ten goede komen aan de Groningers. Daarvoor pleiten CDA en ChristenUnie vandaag in het debat over de gaswinning in de Tweede Kamer. Hetzelfde geldt voor de opbrengst van de extra winning die nodig is omdat de stikstoffabriek nog niet klaar is die buitenlands gas moet omzetten naar de Nederlandse norm.

Het is de bedoeling dat de gaswinning in Groningen helemaal wordt afgebouwd, vanwege de aardbevingen die erdoor worden veroorzaakt. Maar in januari waarschuwde demissionair minister Blok van Economische Zaken juist dat de gaskraan mogelijk dit jaar weer verder open moet, onder meer omdat we contractueel verplicht zijn gas te leveren voor Duitse huishoudens. Duitsland komt dit gasjaar 1,1 miljard kuub gas tekort.

Het kabinet voert overleg met Berlijn over de kwestie in de hoop dat de gaslevering niet nodig is en de Duitsers andere bronnen weten te vinden. Maar als er toch extra Gronings gas de grens over gaat, dan moeten de opbrengsten naar de Groningers. "Zodat je de versterkingsoperatie en de schadeafhandeling daar kunt versnellen", zegt CDA-Kamerlid Agnes Mulder.

Valse start voor kabinet

Staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) verwacht dat de nieuwe stikstoffabriek in Zuidbroek in augustus klaar is. Dat is ruim vier maanden later dan de bedoeling was. Ook daardoor moet er extra Gronings gas gewonnen worden.

"De belofte was minder gas. Het nieuwe kabinet maakt dus een valse start met de Groningers", zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. "Wat extra binnenkomt, moet 1-op-1 extra naar Groningen." Volgens Segers gaat het potentieel om veel geld, al hoopt hij net als Mulder dat het niet nodig is, omdat de extra gaswinning toch niet noodzakelijk blijkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl