Kamerleden maken zich zorgen over bedreigingen
Een politiepost voor het huis van Hugo de Jonge, een fakkeldrager voor de deur van Sigrid Kaag, een bekladde deur bij Forum voor Democratie: de dreiging aan het adres van politici blijft toenemen.
Ook in de Tweede Kamer vindt een verharding plaats. Het parlement worstelt en ruziet soms openlijk met de vraag hoe ver een politicus kan gaan met zijn woorden. over twee weken gaat de Kamer hierover in debat.
Nieuwsuur spreekt met Kamerleden over die verharding en de toename van dreigementen. Hoe gaan ze hiermee om? En beïnvloedt het hun werk?
Wat is er aan de hand met Meta?
Vorig jaar kondigde Facebook-CEO Mark Zuckerberg een grootse toekomstvisie aan voor zijn bedrijf én de samenleving: Facebook ging vol inzetten op de metaverse, een soort virtuele parallelle werkelijkheid die als laag over de 'echte' wereld ligt. Er kwam zelfs een naamwijziging aan te pas: het moederbedrijf van Facebook ging voortaan Meta heten.
Deze week was er veel te doen om dat bedrijf. Donderdag verloor het op Wall Street een kwart van zijn beurswaarde, een duizelingwekkende 230 miljard dollar. En vandaag ruziet het bedrijf met Brussel over het uitwisselen van gegevens van Europese gebruikers. Hoe ziet de toekomst van Meta eruit?
We bespreken het met econoom Mathijs Bouman.
Kritiek op het Turkse economische beleid is vooral online te vinden
De onrust over de staat van de Turkse economie groeit. Vorig jaar verloor de Turkse Lira de helft van zijn waarde, wat zorgde voor recordhoge inflatie. Volgens de laatste officiële cijfers was de inflatie in januari 49 procent.
Dat is een gevolg van het controversiële economische beleid van president Erdogan, die de Turkse Centrale Bank keer op keer opdraagt de rente te verlagen. Kritiek daarop leveren is moeilijk in Turkije, maar via sociale media als YouTube vindt de onvrede toch een weg naar buiten. Al is dat niet zonder risico's.