NOS NieuwsAangepast

DNB wil onderzoek naar maatregelen tegen grof overbieden op woningen

De Nederlandsche Bank (DNB) wil onderzoek naar eventuele maatregelen tegen overbiedingen op koopwoningen. Dat bevestigt een woordvoerder van de toezichthouder na berichtgeving van RTL Nieuws. Uit een analyse van de zender blijkt dat inmiddels acht op de tien koopwoningen boven de vraagprijs worden verkocht.

RTL Nieuws analyseerde de woningmarktcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en kwam tot de conclusie dat de bedragen bij overbiedingen steeds verder oplopen. Gemiddeld wordt in 30 procent van de verkochte woningen overboden met een halve ton, waar dat een jaar eerder nog 5 procent was.

Afgelopen zomer meldde de NOS al dat bij 42 procent van de huizen met een verkoopprijs tussen de 5 en 7,5 ton een halve ton of meer wordt overboden.

Meerdere opties

DNB wil onderzoeken wat voor maatregelen nodig zijn rond deze alsmaar stijgende biedingen boven de vraagprijs. "Ik denk dat iedereen het erover eens is dat het niet zo verder kan gaan", zegt directielid Olaf Sleijpen in reactie op de cijfers tegen RTL Nieuws.

Volgens het directielid zouden meerdere opties aan de orde kunnen komen in zo'n onderzoek. "De transparantie over biedingen kan misschien beter en je zou misschien zelfs een grens kunnen stellen aan overbiedingen ten opzichte van de vraagprijs."

Andere maatregelen

Sleijpen pleit daarnaast voor andere oplossingen voor de problemen op de woningmarkt. Volgens hem moet het kabinet minder "olie op het vuur gooien en het vlammetje onder de woningmarkt uitzetten".

Zo zegt hij dat de hypotheekrenteaftrek en de zogenoemde 'jubelton', het fiscaal gunstig schenken aan kinderen, factoren zijn bij de stijging van de huizenprijzen. In het coalitieakkoord heeft het nieuwe kabinet afgesproken om de jubelton te laten verdwijnen.

Ook pleit DNB bij RTL Nieuws ervoor om na te denken over het belasten van het vermogen dat woningbezitters in hun huis hebben zitten. "Daarmee maak je het verschil tussen huren en kopen minder groot", zegt Sleijpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl