Steekpartijen in Amsterdam Nieuw-West
NOS Nieuws

Nog steeds veel steekincidenten onder jongeren, messenverbod pas in 2023

  • David van Hulzen

    redacteur Binnenland

  • David van Hulzen

    redacteur Binnenland

Het aantal jonge steekverdachten was ook afgelopen jaar weer groot, blijkt uit een inventarisatie van de politie. Er waren weliswaar iets minder minderjarige en jongvolwassen verdachten dan het jaar ervoor, maar het aantal ligt nog steeds hoog gekeken naar de laatste vijf jaar.

Opvallend zijn de verschuivingen binnen regio's: zo was het aantal minderjarige verdachten van steekincidenten in Amsterdam vorig jaar een stuk lager dan in 2020, terwijl het aantal in Den Haag juist fors steeg.

Behalve in Den Haag was alleen bij de regionale politie-eenheden Oost-Nederland en Zeeland-West-Brabant een stijging te zien ten opzichte van het jaar ervoor. In de rest van de regio's nam het aantal minderjarige steekverdachten licht af, al is het landelijke totaal met bijna 300 verdachten nog steeds een stuk hoger dan in 2017.

Het messenprobleem onder minderjarigen speelt met name in de Randstad, maar ook daarbuiten is het zichtbaar:

De politie noemt het een zorgelijke ontwikkeling die vraagt om blijvende inzet, en niet alleen van de politie zelf: "Het ministerie van Justitie en Veiligheid werkt onder andere met gemeenten, politie, jongerenwerk, onderwijs en stichting Halt intensief samen om het wapenbezit en wapengeweld onder jongeren terug te dringen."

De politie keek ook naar het aantal meerderjarige verdachten tot en met 22 jaar. De cijfers liggen daar gemiddeld iets hoger, maar dezelfde licht neerwaartse trend is zichtbaar.

Jonge verdachten van steekincidenten

12 t/m 17 jaar 18 t/m 22 jaar
2017 135 260
2018 195 320
2019 315 380
2020 325 355
2021 295 345

Volgens de politie is niet bekend of het coronavirus en de bijbehorende maatregelen invloed hebben gehad op het aantal steekwapenincidenten onder jongeren.

De vraag om maatregelen speelt al geruime tijd. Zo bleek in november 2020 dat een groot deel van de burgemeesters voorstander is van een messenverbod voor jongeren. Diezelfde maand liet het kabinet weten aan zo'n verbod te werken. Nu, ruim een jaar later, zit dat verbod pas in het beginstadium.

Proces

"Het moet eerst door de consultatie", legt een woordvoerder van minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid uit. Dat is een proces waar elke wet doorheen gaat, waarbij iedereen commentaar kan leveren op de wet en suggesties mag doen. "Daarna wordt het getoetst door de Raad van State, de Tweede Kamer en tot slot de Eerste Kamer."

Pas daarna treedt de wet in werking. Het ministerie laat aan de NOS weten dat dat, zonder vertraging, op z'n vroegst in de tweede helft van 2023 zal zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl