Arantxa Rus

Rus laat voormalig dubbelpartner in curieus duel van tweeënhalf uur ontsnappen

Net als Arianne Hartono is het ook Arantxa Rus niet gelukt de tweede ronde te bereiken op de Australian Open. En ook de nederlaag van de kopvrouw van het Nederlandse vrouwentennis was nogal onnodig (6-3, 3-6, 6-7).

Er leek geen vuiltje aan de lucht, na een overtuigend begin van Rus tegen haar voormalig dubbelpartner Tamara Zidansek. Ze miste zelfs nog twee breakkansen op 3-0.

Daarna leek Rus het duel in een mum van tijd uit handen te geven, maar tot twee keer toe vocht ze zich op miraculeuze wijze terug in de wedstrijd.

Eerst serveerde de als 29ste geplaatste Zidansek bij 5-4 in de beslissende set voor de wedstrijd, maar wist Rus bij 40-0 alle drie de matchpoints weg te werken en de opslag van de Sloveense te breken.

Van 0-5 naar 7-6 in supertiebreak

In de supertiebreak boog Rus een achterstand van 5-0 om in een voorsprong van 7-6. Op haar vierde wedstrijdpunt sloeg Zidansek wel toe (10-8), waarmee de Nederlandse inbreng in het enkelspel na een ronde al is gehalveerd. Alleen Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp zijn nog over, in het mannentoernooi.

"Ik denk dat we allebei rommelig speelden met veel onnodige fouten. Het ging op en neer", zei Rus. "Ik was het geloof in de derde set niet verloren en stond er wel tot het laatste punt. Maar het viel net haar kant op."

Rus en Zidansek kennen elkaar als dubbelpartners goed, samen wonnen ze zelfs nog twee toernooien. Rus speelt nu met Nuria Parrizas Diaz in het vrouwendubbelspel.

Fernandez uitgeschakeld

Grootste verrassing van de tweede speeldag was de uitschakeling van Leylah Fernandez. De Canadese finaliste van de US Open verloor in de eerste ronde van de Australische Maddison Inglis: 4-6, 2-6.

Fernandez maakte liefst dertig onnodige fouten, werd in de eerste set op 3-3 gebroken en verloor in set twee meteen vier games op rij. Inglis overleefde zo voor het eerst in vijf pogingen de eerste ronde op een grandslamtoernooi.