Oxfam: vermogen tien rijkste mannen verdubbeld, armoede toegenomen tijdens pandemie
Het vermogen van de tien rijkste mannen ter wereld is de eerste twee jaar van de coronapandemie verdubbeld, terwijl in diezelfde periode meer dan 160 miljoen mensen in armoede terecht zijn gekomen. Dat concludeert Oxfam Novib in het jaarlijkse rapport over economische ongelijkheid in de wereld.
Uit het rapport blijkt ook dat vooral vrouwen en andere achtergestelde groepen hard geraakt worden. Vrouwen en meisjes zouden in 2020 gezamenlijk 800 miljard dollar aan inkomsten hebben verloren.
Het nieuwe kabinet moet meer doen om extreme ongelijkheid en toenemende armoede in de wereld stevig aan te pakken, zo stelt de ontwikkelingsorganisatie. "Nederland heeft hier een rol te vervullen, maar die urgentie zien we nauwelijks nog terug in het coalitieakkoord dat deze week in de Tweede Kamer wordt besproken", zegt Michiel Servaes, algemeen directeur van Oxfam Novib. "Als het gaat om internationale solidariteit, de aanpak van belastingontwijking en een eerlijke verdeling van vaccins moet de ambitie echt omhoog."
In het Oxfam-rapport is te lezen dat het vermogen van miljardairs wereldwijd sinds het begin van de pandemie sneller is toegenomen dan de afgelopen 14 jaar. Het gaat om een toename van 5 biljoen dollar: de grootste gemeten stijging ooit, aldus Oxfam. Ook in Nederland is de economische ongelijkheid groot. Het opgetelde vermogen van de 2120 rijkste Nederlanders is groter dan dat van de 10 miljoen armste.
"De obscene rijkdom van de allerrijksten is nauwelijks te bevatten. Tijdens de pandemie verdienden de tien rijkste mannen per wereld 15.000 dollar per seconde of 1,3 miljard dollar per dag", zo stelt Servaes. "Het feit dat ze nu samen zes keer meer vermogen bezitten dan de armste 3,1 miljard mensen legt de extreme ongelijkheid in de wereld bloot."
Oxfam verwacht dat de ongelijkheid de komende tijd alleen maar verder gaat toenemen, mede door de houding van rijke landen zoals Nederland. "Zo weigert de EU steun voor het tijdelijk opheffen van vaccinpatenten waardoor slechts 8,6 procent van de inwoners van Afrika is gevaccineerd. (...) Ook zetten internationale instellingen, zoals het IMF, ontwikkelingslanden onder druk om te bezuinigen op sociale uitgaven", is te lezen in het persbericht van Oxfam.
Het rapport is gepubliceerd op de dag dat wereldleiders en topmensen online bijeenkomen op het World Economic Forum.