Voor het raam van een huis in het Groningse Garrelsweer hangt een bordje met de tekst: 'Nog (steeds) niet versterkt'
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Staatssecretaris Vijlbrief gaat in gesprek met bewoners bevingsgebied Groningen

Staatssecretaris voor Mijnbouw Hans Vijlbrief (D66) gaat volgende week twee dagen lang in gesprek met bewoners, bestuurders en instanties in het getroffen aardbevingsgebied in Groningen.

De nieuwe staatssecretaris is maandag en dinsdag in Groningen, meldt RTV Noord. Naast de gesprekken met bewoners bezoekt hij onder meer het Instituut Mijnbouwschade Groningen en de Nationaal Coördinator Groningen, die onder meer werkt aan de versterking van gebouwen in het aardbevingsgebied.

Begin deze week stonden tienduizenden Groningers online in de wachtrij om een subsidie voor de verbetering van hun woning aan te vragen. Ook stonden honderden Groningers in de rij bij gemeentehuizen om de 10.000 euro rijkssteun te bemachtigen.

Zo druk was het:

In de rij voor subsidie

Deze gang van zaken leidde tot veel verontwaardiging. "Het is een loterij, schandalig dat we zo behandeld worden. We zijn boos, en wat betreft de nieuwe regering ook niet echt hoopvol", aldus een inwoonster van Sappemeer na uren in de digitale wachtrij.

De subsidiepot was binnen een dag leeg. Van tevoren was duidelijk dat er te weinig geld zou zijn voor iedereen. Duizenden Groningers bleven met lege handen achter.

Vijlbrief noemde de regeling succesvol en beloofde serieus te kijken wat hij verder kan doen als de subsidiepot leeg is. Afgelopen week zei de staatssecretaris ook dat onderzocht wordt wat er mogelijk is om te voorkomen dat dit jaar extra gas moet worden opgepompt uit de Groningse bodem.

Het vorige kabinet maakte op de valreep bekend dat er dit jaar mogelijk dubbel zoveel gas moet worden gewonnen als gepland. Commissaris van de koning in Groningen René Paas zei daarop te overwegen naar de rechter te stappen om dit besluit tegen te houden.

De gaswinning heeft geleid tot aardbevingen en schade aan huizen in het gebied. Waarom die aardbevingen ontstaan, legt NOS op 3 in deze video uit:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Advertentie via Ster.nl