Amsterdamse leerlingen groep 8 na de vakantie gewoon naar school

Ruim 7000 leerlingen van groep 8 in Amsterdam krijgen na de kerstvakantie gewoon les op school. 220 Amsterdamse basisscholen voelen zich steeds overvallen door een laat besluit van het kabinet, dat willen ze nu voor zijn.

Januari is volgens de basisscholen een belangrijke maand voor de leerlingen die in het laatste schooljaar zitten. "Los van het feit dat ze al twee sluitingen thuis hebben gezeten, moet er een schooladvies komen en toetsen worden afgenomen die richtinggevend zijn voor dat advies. En ook gewoon het hele aspect van een nieuwe school kiezen, met je andere klasgenoten het jaar afronden, naar dat einde toewerken, op een goed niveau blijven om de volgende stap te kunnen nemen. Dus logisch dat je zegt: die groep is kwetsbaar", zegt Eva Naaijkens, schoolleider van de Alan Turingschool in Amsterdam.

Scheve gezichten

Alle scholen in Nederland zijn tot zeker zondag 9 januari gesloten, zo werd in de laatste persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge aangekondigd. Op 3 januari bekijkt het demissionaire kabinet of de scholen na de kerstvakantie weer open kunnen.

D66-Kamerlid Paul van Meenen vindt het een mooi plan. "Het is natuurlijk belangrijk voor deze kinderen, in een belangrijk jaar. En fysiek onderwijs is het beste, weet ik uit ervaring." Al kan hij zich wel scheve gezichten voorstellen in andere steden. "Maar de ruimte die scholen kunnen nemen op andere plekken is hetzelfde. Laten we vooral alles doen wat veilig kan." Hij pleit voor een landelijke regeling.

Ik vind het niet om aan te zien dat bepaalde kinderen thuis zitten en anderen wel naar school gaan.

Schoolleider Eva Naaijkens

VVD-Kamerlid Mariëlle Paul is niet te spreken over het voornemen van de Amsterdamse basisscholen. "We kunnen nu nog niet zeggen of het verstandig is om de scholen dan te openen. Dat is de reden dat het advies van experts pas kort van te voren komt, als we weten hoe het virus er dan voor staat. Dat advies wachten wij af en het zou verstandig zijn als de scholen in Amsterdam dat advies ook afwachten."

Afwachten

"Er zijn natuurlijk veel positieve signalen rondom omikron afgegeven", zegt epidemioloog Amrish Baidjoe, maar zelf is hij nog niet zo positief over de nieuwe variant. "We moeten het echt allemaal afwachten. Nu is het nog te vroeg. Laat de huidige infecties eerst wat meer dalen. Dan is er weer ruimte om te experimenteren met nieuwe manieren om scholen of andere sectoren veilig open te doen."

Hij wil dat scholen samen met GGD en OMT nadenken over verantwoord weer open gaan. "Denk dan aan flinke aandacht voor ventilatie, en om te beginnen met CO2-meters in de klas en ramen open en dicht. Kijken of er mondneusmaskers kunnen worden gebruikt. Kleinere klassen of grotere ruimtes hanteren. Klassen niet gelijk naar 100 procent en binnen het onderwijs prioriteit geven aan leerlingen die zeer slecht gedijen bij thuisonderwijs."

Gezond naar school

Schoolleider Naaijkens noemt het Amsterdamse plan inderdaad een "noodgreep" en pleit nog liever voor: alle kinderen 2 tot 3 dagen naar school. "Doe de school half open, zodat we alle leerlingen bedienen. Ik vind het niet om aan te zien dat bepaalde kinderen thuis zitten en anderen wel naar school gaan. We moeten beter nadenken: wat zouden we kunnen doen om op halve kracht op een bepaalde manier kinderen toch naar school te krijgen."

Ze vindt dat het nu ontbreekt aan goeie maatregelen op school. "Mooi zou zijn dat de discussie landelijk gevoerd wordt. Alle kinderen moeten daarvan profiteren. Ze hebben daar recht op. Dus kijk hoe gaan we gezond naar school kunnen. Monkapjes, ventilatie, etc. Nu blijven we hangen in discussie. En de ad-hoc-maatregelen zijn gewoon heel slecht. Dat zorgt niet voor veiligheid en structuur waar we in het onderwijs nou juist wel van zouden moeten zijn."

Ook begin dit jaar kozen Amsterdamse scholen ervoor om kinderen in groep 8 tijdens de lockdown naar school te laten komen, bleek toen uit brieven van schoolbesturen. De gemeente steunde destijds de besturen om "binnen de richtlijnen de ruimte te nemen om achtstegroepers fysiek les te gaan geven." Toen ging het niet om alle achtstegroepers, maar alleen om kwetsbare leerlingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl