De Somalische premier Mohamed Hussein Roble
NOS NieuwsAangepast

President Somalië schorst premier, zet ordetroepen in

De Somalische president Mohamed heeft premier Roble beschuldigd van corruptie en hem op non-actief gezet. Ook de commandant van de marine is opzijgeschoven in afwachting van een onderzoek naar corruptie. In een reactie zegt Roble dat de president probeert alle macht naar zich toe te trekken.

Volgens de onderminister voor Informatie zijn ordetroepen ingezet om Roble ervan te weerhouden zijn kantoor in de hoofdstad Mogadishu binnen te gaan. Op Facebook noemt hij de maatregel eerder vandaag ook een "indirecte staatsgreep". Hij stelt dat de ordetroepen de premier er niet van kunnen weerhouden om zijn taken uit te voeren.

Gisteren beschuldigden de president en premier uit het Oost-Afrikaanse land elkaar van het belemmeren van de lopende parlementsverkiezingen. Die begonnen op 1 november en moesten op 24 december afgerond zijn. Een nieuw gekozen parlementslid zei afgelopen weekend tegen persbureau Reuters dat slechts 24 van de in totaal 275 volksvertegenwoordigers zijn gekozen.

"De premier vormt een ernstige bedreiging voor het verkiezingsproces en hij overschrijdt zijn mandaat", stond gisteren in een verklaring van president Mohamed. Roble kwam korte tijd later met een eigen verklaring waarin hij zei dat de president "veel tijd, energie en geld had gestoken in het frustreren van de nationale verkiezingen" en "het verkiezingsproces liet ontsporen".

Beide politici willen vandaag elk een eigen bijeenkomst houden om te bezien hoe het proces kan worden versneld.

Roep om de-escalatie

De Amerikaanse ambassade in Somalië roept de twee op om te zoeken naar een oplossing. "We dringen er bij de leiders van Somalië op aan om onmiddellijk stappen te zetten om de spanningen in Mogadishu te de-escaleren, om af te zien van provocerende acties en geweld te vermijden", twittert de ambassade.

Gisteren riepen de Verenigde Staten al op om het verkiezingsproces snel af te ronden. "De Verenigde Staten maken zich grote zorgen over de aanhoudende vertragingen en de procedurele onregelmatigheden die de geloofwaardigheid van het proces hebben ondermijnd", aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Indirecte verkiezingen

Het verkiezingsproces in Somalië duurt lang omdat politici indirect gekozen worden. Regionale raden kiezen eerst een senaat. Vervolgens is het aan clanoudsten om leden voor het lagerhuis naar voren te schuiven. Die parlementariërs kiezen vervolgens een nieuwe president. Dat laatste gebeurt op een nog te kiezen datum. Internationale waarnemers zeggen dat het lange proces de regering kan afleiden van de strijd tegen terreurorganisatie Al-Shabaab.

In april stonden ordetroepen van de premier en de president tegenover elkaar. Ze namen delen van de hoofdstad Mogadishu in, nadat Roble en de oppositie tegen een voorstel hadden gestemd om de ambtstermijn van de president met nog eens twee jaar te verlengen.

Botsingen tussen de twee groepen leidden ertoe dat tussen de 60.000 en 100.000 inwoners de stad ontvluchtten. De confrontatie kwam tot een einde toen de president de premier de leiding gaf over de organisatie van de uitgestelde verkiezingen, die al in december vorig jaar hadden moeten plaatsvinden.

Geen centraal gezag meer

Het zijn de eerste rechtstreekse verkiezingen na meer dan dertig jaar instabiliteit in het land. Somalië heeft sinds 1991 de facto geen centraal gezag meer. De Verenigde Naties steunt het land bij de wederopbouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl