Mensen bekijken de ravage die de autobom veroorzaakte bij de aanval op het Afrik Hotel in Mogadishu
NOS Nieuws

Zeker negen doden bij aanslag op hotel in Somalië, oud-minister omgekomen

Bij een bestorming van een hotel door terroristen van terreurgroep al-Shabaab in de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn zeker negen doden gevallen, onder wie een voormalig minister van Defensie. Tien burgers raakten bij de aanslag gewond, meldden de autoriteiten van het land.

De bestorming begon gisteren met een zelfmoordaanslag via een autobom voor het Afrik Hotel. Vervolgens vielen de terroristen het gebouw binnen, waarin op dat moment politici en hooggeplaatste militairen waren. De hele nacht waren er vuurgevechten tussen de militanten en ordetroepen. In de vroege ochtend zei een politiewoordvoerder dat de aanval was beëindigd. Er zouden drie terroristen zijn doodgeschoten.

Het hotel ligt in een van de zwaarst beveiligde delen van de stad. In augustus vorig jaar vielen terroristen van al-Shabaab op soortgelijke wijze een ander hotel in Mogadishu aan. Daarbij vielen zeker zestien doden.

Oud-minister omgekomen

De Somalische premier Robles condoleerde via Twitter de nabestaanden. Daarbij maakte hij het overlijden van Mohamed Nur Galal bekend, een oud-generaal en voormalig minister van Defensie.

De aanslag volgt op de terugtrekking van zo'n 700 Amerikaanse militairen, vorige maand. Het was een van de laatste besluiten van oud-president Trump. De Amerikaanse troepen ondersteunden het Somalische leger bij operaties tegen al-Shabaab. Sommige Somalische politici vreesden dat het vertrek van de Amerikanen al-Shabaab zou motiveren meer aanslagen te plegen.

Daarnaast is het al maanden onrustig in het land vanwege de uitgestelde verkiezingen, die eigenlijk begin december hadden moeten plaatsvinden. De oppositie beschuldigde president Mohamed ervan het kiescollege te vullen met bondgenoten. De presidentsverkiezingen staan nu voor 8 februari gepland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl